Alegerile parlamentare sunt un pas înainte în ce privește administrarea electorală, opinie

Alegerile parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova sunt un pas înainte în ceea ce privește administrarea electorală și încrederea publică în procesul electoral. Opinia a fost exprimată de Jim Kolbe, fostul membru al Congresului SUA și actualul membru al consiliului de administrare al Institutului Republican Internațional (IRI), la prezentarea raportului preliminar privind desfășurarea alegerilor, transmite IPN.

În raport se menționează că Comisia Electorală Centrală a organizat și desfășurat excelent procesului de votare. Membrii secțiilor de votare au avut un comportament profesionist, iar președinții secțiilor de votare au dovedit că sunt competenți în procedurile electorale. De asemenea, IRI apreciază numărul semnificativ de femei care dețineau funcții de conducere a secțiilor de votare. Potrivit observatorilor IRI, registrul utilizat pentru verificarea identității alegătorilor și prevenirea votării multiple reprezintă o îmbunătățire semnificativă și contribuie la credibilitatea alegerilor din Moldova. Registrul alegătorilor în general s-a dovedit funcțional și nu a afectat administrarea eficientă a procesului electoral.

Chiar dacă agitația electorală a fost permisă în ziua alegerilor, observatorii IRI susțin că pentru prima dată au observat o atmosferă calmă în aproape toate secțiile de votare vizitate. Aceștia nu au asistat la vreun caz de intimidare a alegătorilor. Din cele 223 de secții de votare vizitate, aproape 66% nu au fost echipate corespunzător pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilități.

Observatorii IRI au luat act de participarea masivă a alegătorilor din Transnistria, ceea ce a condus pe alocuri la formarea unor rânduri lungi de așteptare.

Directorul IRI Eurasia, Stephen Nix, a menționat că noul sistem mixt al Republicii Moldova a reprezentat o provocare pentru unii alegători în ceea ce privește candidații  pentru care urmau să voteze. Totuși, cetățenii Republicii Moldova au făcut față acestei provocări, fapt dovedit prin numărul mic de buletine anulate.

IRI îndeamnă autoritățile electorale ale Republicii Moldova să facă accesibile cât mai multe secții de votare la viitoarele alegeri, să informeze în mod clar alegătorii transnistreni privind secțiile de votare la care sunt arondați, dar și să facă mai accesibile secțiile de votare pentru persoanelor cu dizabilități.

Misiunea a recomandat partidelor politice și candidaților să folosească mai mult oportunitățile existente pentru a-și prezenta platformele și a vorbi despre subiecte importante, inclusiv participând mai activ la dezbaterile electorale. Totodată, pentru a evita erorile neintenționate datorate oboselii în procesul de numărare a voturilor, IRI recomandă CEC să eficientizeze procesele de sortare, numărare și verificare la nivel de secții de votare.

Raportul IRI are la bază observațiile a 46 de observatori în ziua votării în 223 secții de votare din 101 sate și orașe ale Republicii Moldova. Delegația IRI a vizitat 43 din 48 de circumscripții uninominale de pe tot teritoriul țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.