Alegerile parlamentare și cele prezidențiale, ordinare sau anticipate, nu pot avea loc în aceeași perioadă. Curtea Constituțională a făcut precizările în cauză astăzi, 7 iulie, ca urmare a două sesizări depuse de deputații Vasile Bolea și Sergiu Litvinenco, transmite IPN.
Într-un briefing de presă, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, în eventuala organizare a alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinare sau anticipate, în aceeași perioadă, ar fi invalidată interdicția dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui țării. Prin urmare, un asemenea scenariu ar fi neconstituțional.
Domnica Manole a explicat că, într-o hotărâre din 2015, Curtea a reținut că este permisă dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui dacă în termen de trei luni a fost imposibilă formarea Guvernului. Totuși, interpretarea din 2015 se referea doar la situația în care președintele țării este ales de către Parlament. Această interpretare nu mai este valabilă în prezent, pentru că șeful statului este ales prin vot popular.
În contextul actual, în care președintele țării este ales prin vot popular și este necesară păstrarea continuității structurilor statului alese de popor, este aplicabilă interdicția dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova, prevăzută de articolul 85 alin. (4) din Constituție. „Legea fundamentală interzice explicit și în mod absolut dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui republicii și nu prevede excepții de la această interdicție”, a precizat Domnica Manole.
Domnica Manole a adăugat că președintele are dreptul să demisioneze dacă o consideră necesar și această decizie este calificată ca o circumstanță „voluntară și subiectivă”, survenită din proprie inițiativă. Președintele nu poate fi obligat să-și exercite mandatul contrar voinței sau conștiinței sale. În cazul în care acesta renunță la exercitarea mandatului, funcțiile sale sunt preluate, în conformitate cu prevederile articolului 91 din Constituție, de președintele Parlamentului sau, dacă acesta din urmă nu o face, de către prim-ministru..