139 de observatori internaţionali şi peste 2200 de observatori naţionali vor monitoriza alegerile locale generale care se desfăşoară astăzi, 14 iunie, în Republica Moldova.
Şeful Misiunii Limitate de Observare a OSCE/BIDDO, Kimmo Kiljunen, a declarat pentru IPN că cei 14 observatori pe termen lung şi cei 13 experţi care formează echipa de bază au monitorizat campania pe parcursul ultimei luni, evaluând în acelaşi timp diferite aspecte ale procesului electoral, inclusiv cadrul legal, registrele de alegători şi înregistrarea partidelor, reflectarea în mass-media, în sensul corespunderii acestor aspecte cu angajamentele faţă de OSCE şi alte standarde şi obligaţii internaţionale în domeniul alegerilor democratice, precum şi cu legislaţia internă.
Observatorii pe termen lung lucrează în perechi în şapte regiuni diferite ale ţării, şi vor desfăşura activităţi de observare în câteva secţii de votare din acele regiuni, iar membrii echipei de bază vor vizita şi ei un număr limitat de secţii.
Rapoartele finale ale Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) privind alegerile din Moldova conţin recomandări referitoare la modul în care poate fi îmbunătăţit procesul electoral în vederea corespunderii cu angajamentele faţă de OSCE şi alte standarde şi obligaţii internaţionale în domeniul alegerilor democratice, precum şi cu legislaţia internă. „Vom putea evalua pe deplin în ce măsură aceste recomandări au fost urmate doar după ce avem oportunitatea să observăm întregul proces. Vom emite o declaraţie a constatărilor şi concluziilor preliminare la o conferinţă de presă luni, 15 iunie, iar peste aproximativ opt săptămâni BIDDO va emite şi un raport final pe marginea alegerilor”, a comunicat Kimmo Kiljunen.
Pavel Postică, şeful Efortului de Monitorizare a Alegerilor Locale al Asociaţiei Promo-LEX, a declarat pentru IPN că în raport cu scrutinul de astăzi aşteptarea e ca alegătorii să vină în număr cât mai mare la urne şi să-şi exprime votul conştient şi bine informat, să aleagă acel candidat care le este mai aproape de suflet şi care este capabil să rezolve problemele localităţilor. De la organele electorale aşteptările sunt ca ele să lucreze profesionist, în limita cadrului legal existent, să asigure o competiţie electorală corectă şi echitabilă pentru toţi participanţii la scrutin.
Cât ţine de neregulile depistate în campania electorală, Pavel Postică a scos în evidenţă faptul că e un număr impresionant de mare de cazuri privind utilizarea resurselor administrative. Pe de altă parte, s-a înregistrat un număr mai mic de cazuri de oferire a cadourilor electorale. O problemă îngrijorătoare este calitatea listelor electorale, mai ales migraţia suspicioasă a alegătorilor în ajunul scrutinului.
Asociaţia Promo-LEX va avea în ziua scrutinului în jur de 1300 de observatori pe termen scurt. Efortul va acoperi 100% din secţiile de votare în municipiile Chişinău, Bălţi şi Comrat, de asemenea va delega observatori în 700 de secţii de votare în ţară, care vor monitoriza calitatea procesului pe ţară în baza unui eşantion reprezentativ. Şi suplimentar va fi delegat câte un observator pe termen scurt în fiecare din cele 896 de circumscripţii electorale de nivel 1.
În ziua alegerilor Efortul de Observare al Promo-LEX va avea 3 briefinguri de presă la ora 10.00, la ora 15.00 şi la ora 20.00.