Alegerile au fost competitive și drepturile au fost respectate, Misiunea OSCE/ODIHR

Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei electorale și în ziua alegerilor, în special „acuzații de presiune asupra angajaților publici, indicii puternice de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative”. Sunt concluziile preliminare ale Misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor, transmite IPN.

Observatorii au menționat, de asemenea, că „controlul și proprietatea asupra mass-media de către actorii politici au limitat punctele de vedere prezentate alegătorilor”. Potrivit Misiunii, toate neajunsurile identificate ar trebui abordate pe baza recomandărilor OSCE/ODIHR în vederea viitoarelor alegeri, la toate nivelurile.

Modificările importante făcute la Codul Electoral în 2017 nu au fost conforme cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE/ODIHR. Respectiv, desfășurarea acestor ultime alegeri a confirmat necesitatea de a aborda aceste recomandări și de a continua eforturile de aliniere a legislației electorale și a implementării acesteia la standardele internaționale.

„Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă care se află în centrul Acordului nostru de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și de de-politizare a instituțiilor statului”, se menționează într-un comunicat de presă al Delegației UE în Republica Moldova.

Rezultatele preliminare, după prelucrarea a 100% din procesele-verbale la alegerile parlamentare din 24 februarie, arată că Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, Blocul electoral ACUM – 26 de mandate, iar Partidul Șor – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidați independenți. Procesul electoral va fi încheiat odată ce Curtea Constituțională va valida rezultatul final.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.