Alegeri parlamentare. Termene şi procedură

Mandatul actualului parlament expiră la 28 decembrie 2014, exact la 4 ani de la şedinţa de constituire, după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Conform Codului Electoral, o nouă componenţă a legislativului trebuie să fie aleasă în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului parlamentului precedent, adică până la sfârşitul lunii martie 2015. Până acum, s-a menţionat de mai multe ori că alegerile vor avea loc până la sfârşitul acestui an, în ultima duminică din luna noiembrie, deoarece nu se doreşte organizarea unei campanii electorale în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare în buget este prevăzută suma de 52 de milioane de lei, transmite IPN.

Data alegerilor o stabileşte legislativul, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua  scrutinului. Candidaţi la funcţia de deputat pot fi persoanele cu drept de vot care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, deţin cetăţenia Republicii Moldova şi au domiciliul în ţară.

Numărul de candidaţi incluşi pe listele partidelor şi blocurilor electorale la data înregistrării la Comisia Electorală Centrală nu poate fi mai mic de 51 de persoane şi nici mai mare decât numărul de deputaţi în Parlament, plus doi candidaţi supleanţi, adică 103 în total. În cazul candidatului independent, pentru a fi înregistrat în cursă trebuie să prezinte liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 2000 şi cel mult 2500 de susţinători cu drept de vot.

Pragul minim de acces în legislativ constituie pentru un partid – 6% din sufragii, pentru un bloc electoral format din 2 partide – 9%, pentru un bloc electoral din 3 şi mai multe partide – 11%, pentru un candidat independent – 2%. Comisia Electorală Centrală consideră alegerile nevalabile dacă la ele au participat mai puţin de 1/3 din numărul de persoane înscrise pe listele electorale. Dacă Curtea Constituţională  stabileşte că în procesul alegerilor şi/sau la numărarea voturilor au fost comise încălcări care au influenţat rezultatele votării şi atribuirea mandatelor, atunci alegerile sunt declarate nule.

În cazul alegerilor declarate nevalabile sau nule, Comisia Electorală Centrală organizează, în termen de 2 săptămâni, votarea repetată. Alegerile repetate se consideră valabile indiferent de numărul participanţilor la vot. Dacă şi după votarea repetată alegerile sunt declarate nevalabile sau nule, Comisia Electorală Centrală stabileşte data desfăşurării alegerilor noi, care au loc peste cel puţin 60 de zile. În cazul alegerilor anticipate, dacă şi după votarea repetată Parlamentul nu este ales, preşedintele Republicii Moldova, prin decret, stabileşte data desfăşurării alegerilor noi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE