Legalitatea alegerii lui Eduard Harunhen în funcţia de procuror general va fi examinată de Curtea Supremă de Justiţie. Consilierul juridic al preşedintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a declarat pentru IPN că şeful statului a expediat către CSJ cererea de chemare în judecată a Consiliului Superior al Procurorilor pentru a anula rezultatele concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general.
Potrivit consilierului, cererea urmează să fie examinată de un complet de nouă judecători ai CSJ cu participarea părţilor implicate în proces. „În cazul în care instanţa va admite cererea preşedintelui, acesta va fi în drept deja să abroge decretul de numire a procurorului general, în cazul în care actele care au stat la baza numirii acestuia vor fi declarate nule”, a spus Maxim Lebedinschi.
Consilierul juridic al șefului statului a mai spus că Eduard Harunjen a deținut de drept calitatea de membru a Consiliului Superior al Procuraturii, începând cu martie până în iulie 2016, respectiv nu a avut dreptul de a candida la funcția de procuror general.
La același subiect, deputatul Anatolie Zagorodnâi, membru al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, a declarat pentru IPN că contestarea alegerii lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general, iniţiată de preşedintele Igor Dodon, poate fi calificată ca o acţiune politică populistă, care vrea să le demonstreze alegătorilor că îşi respectă promisiunile electorale. Potrivit parlamentarului, fostul preşedinte, Nicolae Timofti, a aprobat rezultatele concursului, așa cum prevede Legea cu privire la procuratură. Parlamentarul a mai spus că termenul în care puteau fi contestate rezultatele concursului a expirat.
Preşedintele Igor Dodon a iniţiat luni, 23 ianuarie, procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general. Şeful statului a invocat drept motiv faptul că Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că Legea cu privire la Procuratură interzice persoanelor care dețin calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor în ultimele şase luni să candideze la funcţia de procuror general.