Alegerea de a parcurge calea europeană se face acasă, Štefan Füle

Uniunea Europeană este un proiect la care au contribuit toate statele membre şi care are abilitatea de a schimba statele, dar alegerea de a merge spre UE se face acasă, de către fiecare stat individual. Declaraţia a fost făcută de către comisarul UE pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Štefan Füle, sâmbătă, 18 mai, la ceremonia de deschidere a Zilelor Europei în Republica Moldova, transmite IPN.

Comisarul european a spus că UE oferă oportunităţi pentru dezvoltarea individuală a statelor, dar este esenţial ca toate acţiunile promovate să fie pentru oameni. „Mă adresez către voi ca om născut în Cehoslovacia, într-un regim totalitar, am trecut prin tranziţie, prin alegeri. UE are abilitatea de a transforma ţările. Cehii şi-au făcut alegerea. Această alegere poate fi făcută doar aici, acasă”, a subliniat Štefan Füle.

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a deschis Zilele Europei, fiind gazda sărbătorii la Chişinău. El a spus că UE oferă libertate, democraţie, infrastructură dezvoltată, securitate, linişte şi încredere în ziua de mâine. „Acum avem oportunitatea maximă să ajungem în UE, tehnic stăm bine, dar în plan politic avem duble standarde de care trebuie să ne debarasăm. Vă chem, stimaţi colegi, de la Bruxelles să ne criticaţi şi să depuneţi presiuni ca să respectăm standardele europene, dar nu ne întrerupeţi parcursul european”, a făcut apel primarul capitalei.

Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a spus că Ziua Europei este un prilej pentru cetăţeni de a celebra libertatea şi toleranţa – valori care reprezintă pietrele de temelie ale Europei. „Clasa politică din Moldova şi-a asumat dezideratul integrării în UE. Îmi exprim încrederea că liderii politici vor găsi un compromis necesar pentru a învesti un nou guvern. Alinierea la valorile şi standardele UE este un proces vital pentru Moldova”, a declarat Nicolae Timofti. Şeful statului a adăugat că este bucuros de faptul că în acest an Zilele Europei sunt marcate nu doar la Chişinău, dar şi la Tiraspol, iar cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului pot să se familiarizeze cu valorile europene.

Prim-ministrul desemnat, Iurie Leancă, a remarcat la ceremonie că prezenţa comisarului Štefan Füle la Chişinău în această zi poate fi considerată simbolică, deoarece este o expresie a sprijinului pe care îl acordă UE Moldovei. Oficialul a spus că moldovenii sărbătoresc Zilele Europei deoarece sunt europeni. „Am obţinut rezultate importante în doar câţiva ani, iar progresele atinse ne motivează să continuăm. Am revenit din Polonia, unde am văzut Palatul Regal din Cracovia. La intrarea în castel, printre emblemele militare, am găsit şi stema Principatului Moldovei, acest lucru mi-a amintit că noi am fost parte a conceptului european, am făcut parte din familia europeană. Ceea ce ne propunem astăzi nu este o integrare, ci o revenire la valorile familiei europene”, a subliniat oficialul.

Sâmbătă în centrul capitalei a fost improvizat un „sat european”, în care doritorii au putut cunoaşte tradiţiile statelor europene, cultura lor, dar şi despre proiectele finanţate de UE în Moldova. Ambasadele prezente au organizat diferite concursuri şi au gătit mâncare naţională. La 26 mai „satul european” va fi amenajat şi în oraşul Tiraspol.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.