Alegătorii trebuie să sancţioneze politicienii, declaraţii

Alegătorii trebuie să le ceară socoteală politicienilor, dar şi să-i sancţioneze, atunci când aceştia nu respectă promisiunile lansate în campanii electorale. În opinia invitaţilor emisiunii „Bună seara” la Moldova 1, dacă cetăţenii nu vor fi capabili să-i sancţioneze pe politicieni, aceştia niciodată nu vor avea o atitudine respectuoasă faţă de societate, transmite IPN.

Directorul Institutului de Analiză şi consultanţă Politică „Politicon”, analistul politic, Anatol Ţăranu, a declarat că Republica Moldova are nevoie de o clasă politică numeroasă cu reflexe sănătoase şi care va ţine cont de interesul major al societăţii. Dar acest lucru se va întâmpla doar atunci când alegătorul se va învăţa să sancţioneze politicianul care nu se ţine de cuvânt şi care nu este capabil să promoveze politici pe potriva societăţii. „Aceasta este regula de aur a unei societăţi bine aşezate, prospere. Dacă noi, cetăţenii, prin cultura noastră politică, nu suntem capabili să-i sancţionăm şi să-i învăţăm pe politicienii noştri să aibă o atitudine respectuoasă faţă de noi, să ştiţi că ei niciodată nu vor avea această atitudine”, a notat analistul.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a autorităţilor Publice, Ion Dron, a declarat că soluţiile pentru criza politică  sunt cele de a reveni la grijile simplului cetăţean. „Politicienii percep cetăţenii ca pe un mijloc de a ajunge la putere de care uită după ce ajung acolo unde îşi propun. Avem nevoie de o clasă politică aptă să înţeleagă că se trăieşte pentru cetăţean şi în politică se vine să se dea, dar nu pentru a lua”, a notat Ion Dron.

„Suntem un popor care nu avem îndrăzneala să le cerem socoteală. I-am cocoţat acolo sus încă în 1991, le-am pus prosoape în gât şi nicidecum nu suntem în stare să le strângem prosopul cela ceva mai ferm şi să-i întrebăm: ce aţi făcut în acei 20 de ani, pentru că, practic, sunt aceiaşi actori”, a mai spus Dron.

Analistul politic Olga Nicolenco a declarat că politicienii nu trebuie să uite cel puţin de trei principii – în primul rând, că ei lucrează pentru oameni, în al doilea rând că lucrează în baza legii şi al treilea lucru pe care nu trebuie să-l uite este că nu au venit în funcţii pentru totdeauna.

Directorul Agenţiei de Presă IPN, Valeriu Vasilică, a declarat că din această criză trebuie să iasă cu lecţiile făcute şi clasa politică, şi societatea. „Cred că este bine, dacă mai este posibil, să-şi facă lecţia politicienii din această criză şi, în acest sens, criza are şi o  componentă pozitivă. Dar, la sigur şi noi, alegătorii, societatea ,trebuie să ne facem lecţia şi să ştim pe cine votăm data viitoare”, a menţionat el.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.