Duminică, 21 noiembrie, alegătorii din municipiul Bălți și din alte 14 localități își vor alege primarul. Secțiile de votare vor fi deschise de la ora 07.00 până la 21.00. Pentru cele 15 mandate de primar concurează 52 de candidați: 41 desemnați de partide politice și 11 candidați independenți. Cei mai mulți candidați sunt la Bălți, 11 la număr, dintre care unul este independent, transmite IPN.
În patru localități candidează câte patru pretendenți la funcția de primar. Este vorba despre comuna Hârtop, Cimișlia, orășelul Cupcini, Edineț, satul Palanca, Ștefan Vodă și comuna Negurenii Vechi din Ungheni. În cinci localități, au fost înregistrați câte trei candidați: satul Opaci, Căușeni, satul Hlinaia, Edineț, comuna Ișcălău, Fălești, satul Bălceana, Hâncești, comuna Cneazevca, Leova. În alte cinci localități, sunt câte doi concurenți: comuna Ucrainca, Căușeni, satul Călinești, Fălești, satul Pârlița, Fălești, comuna Camenca, Glodeni, satul Ștefănești din Ștefan Vodă.
Potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, în cele 15 circumscripții electorale sunt așteptați la urne 130,4 mii cetățeni cu drept de vot. Pentru acest scrutin, Comisia Electorală Centrală a tipărit 131 de mii de buletine de vot. Pentru alegerea primarului municipiului Bălți au fost tipărite 102 mii de buletine de vot, din care 52 de mii în limba română și 50 de mii în limba rusă.
Alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu se pot prezenta, în ziua alegerilor, în localul secției de votare, pot solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă, adică la locul aflării alegătorului. Cererile se fac în scris, până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua alegerilor, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă și certificat medical. În contextul stării de urgență în sănătate publică, în ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării, fără obligația de a prezenta certificatul medical, doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19.
Alegătorii care se pot prezenta la secțiile de votare vor veni cu pixul de acasă și cu masca de protecţie și cu actul de identitate cu fișa de însoțire.
Pentru observarea alegerilor CEC a acreditat 79 de observatori, iar organele ierarhic inferioare altele 104. De această dată, observatorii vor putea semnala încălcările comise în secția de votare prin intermediul unei aplicații online, prin intermediul paginii observator.cec.md. Aceste sesizări vor fi recepționate și examinate de către reprezentanții organele electorale, fiindu-le oferite soluții în cel mai operativ mod.
În cadrul alegerilor locale noi din 21 noiembrie nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare. În ziua alegerilor și în ziua precedentă scrutinului agitația electorală este interzisă.