Alegători din stânga Nistrului, împiedicaţi de poliţia moldovenească să ajungă la votare
Două microbuze cu cetăţeni moldoveni din satul Mălăieşti, raionul Grigoriopol, care se deplasau spre secţia de votare din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari, pentru a participa la referendum, au fost reţinute la punctul de poliţie din Doroţcaia. Un locuitor din stânga Nistrului, medicul Vladimir Meleca, a declarat pentru Info-Prim Neo că microbuzele cu numere de Grigoriopol nu au fost lăsate să treacă pentru că şoferii nu deţineau actele de asigurare pentru vehicule. Preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, solicitat să comenteze incidentul a spus că poliţia moldovenească a respectat legea, dar putea face şi o excepţie.
În cele două microbuze erau peste 40 de cetăţeni moldoveni cu drept de vot. „Şoferilor le-a fost spus că microbuzele nu pot trece fără asigurare, iar cetăţenilor li s-a permis să treacă pe jos. Doar doi au hotărât să ajungă la secţie pe jos, ceilalţi s-au întors cu microbuzele înapoi”, a spus Vladimir Meleca.
„E foarte complicat să scoţi un vot din stânga Nistrului, dar iată că şi autorităţile moldovene pun piedici oamenilor să îşi exercite dreptul la vot”, a mai spus Vladimir Meleca.
Solicitat de Info-Prim Neo, juristul Ion Manole a spus că poliţia a procedat corect, dar putea admite şi o excepţie. „Ministerul nostru de interne putea permite trecerea cu mici excepţii pentru ziua de astăzi ca să nu creeze obstacole în plus locuitorilor de acolo”, a menţionat Ion Manole.
O problemă similară au avut şi câţiva locuitori din raionul Slobozia, aflat sub controlul separatiştilor, care se deplasau spre secţia de votare din satul Copanca, raionul Căuşeni. Potrivit lui Ion Manole, doar 18 cetăţeni moldoveni dintr-un număr mare au hotărât să se deplaseze pe jos la secţie.