Alecu Reniţa cere ajutorul Delegaţiei UE la Chişinău pentru a proteja pădurile Moldovei

Preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, atenţionează că situaţia pădurilor ţării este tot mai mult agravată din cauza Regulamentului care permite darea în arendă în scop recreativ a Fondului forestier. Alecu Reniţă a făcut un apel în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, adresându-se către şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, ca acesta să abordeze problema Fondului forestier în discuţiile cu autorităţile statului.

Alecu Reniţă spune că Regulamentul care permite darea în arendă a pădurilor a fost semnat în perioada când Vasile Tarlev era premier, la indicaţia preşedintelui ţării de atunci, Vladimir Voronin, care îşi dorea teren în Pădurea Ţiganca. Însă acest regulament a deschis o adevărată Cutie a Pandorei, astfel încât acum deja peste 3 mii de hectare de pădure sunt date în arendă în scop recreativ. În realitate, acest regulament serveşte drept motiv de privatizare a pădurilor.

Preşedintele Mişcării Ecologiste subliniază că statul nu doar că este prejudiciat de peste un miliard de lei anual, deoarece dă în arendă la preţuri derizorii pădurile – 4800 de lei per hectar pe an – dar şi rămâne cu Fondul forestier distrus din cauza construcţiilor de palate care se fac în pădurile arendate.

Alecu Reniţă informează că a făcut demersuri şi a trimis scrisori către toate autorităţile statului timp de mai mulţi ani, cerând abrogarea regulamentului care permite darea în arendă a pădurilor, însă aşa şi nu a fost auzit. Acesta menţionează că Agenţia Moldsilva este cea responsabilă de darea în arendă a pădurilor şi tot ea ar trebui să verifice, dacă arendaşii nu încalcă regulile contractului. Însă aşa cum nu o face, Alecu Reniţă presupune că agenţia are interes direct ca regulamentul dat să nu fie abrogat.

Viceministrul mediului, Lazăr Chirică, prezent la conferinţa de presă, a menţionat că şi Ministerul Mediului optează ca acest regulament să ie abrogat. Dar aşa cum Agenţia Moldsilva nu se supune Ministerului, autoritatea nu poate veni cu o iniţiativă oficială în acest sens.

Lazăr Chirică a subliniat că se doreşte foarte mult revenirea la normalitate, eliminarea abuzurilor din Fondul forestier al ţării, însă de anularea contractelor de arendă a pădurilor se pot ocupa doar instanţele de judecată, iar până în prezent nu există un precedent de anulare a vreunui contract.

  • alecu renita face apel catre pirkka tapiola.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.