Ala Tocarciuc: Politicul nu ar trebui să influențeze atât de mult problemele legate de sănătatea oamenilor

Experta internațională în sănătate publică, Ala Tocarciuc, este de părere că politicul nu ar trebui atât de mult să influențeze problemele legate de sănătatea oamenilor și nu ar trebui să se joace cu viețile umane. Ea consideră că în pandemie oricare curent politic ar fi trebuit să-și seteze prioritățile corect și să aducă vaccinuri cât mai multe, din diferite părți ale lumii pentru a vaccina oamenii și a salva vieți. Opiniile au fost exprimate la dezbaterea publică: „„Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei”, organizate de Agenția de presă IPN.

Experta spune că, din punct de vedere medical, e important să fie vaccinuri eficiente și sigure pentru toți oamenii, dar să nu se încerce politizarea procesului. „Acum trebuie de gândit de unde să mai fie adus vaccin pentru a reveni la o viață normală. Dar trebuie gestionată corect și și avalanșa de informații despre efectele adverse țintite spre AstaZeneca, deși toate vaccinurile de pe piață au efecte adverse”, a spus ea.

Până acum în Moldova au venit trei tipuri de vaccin. Este vorba despre AstaZeneca venit de pe platforma COVAX și primit din partea României, vaccinul Pfizer de pe platforma COVAX și vaccinul donat de Emiratele Arabe Unite, produs de compania chineză Sinopharm. Potrivit Alei Tocarciuc, acum Moldova primește suport de la UE atât pe cale directă, prin COVAX, cât și prin intermediul României. Din Federația Rusă ajutorul este la nivel de discuții. Acest lucru se explică prin faptul că Moldova a trecut printr-o perioadă de incertitudine, având în vedere alegerile prezidențiale, relațiile dintre Moldova și Rusia au fost influențate de această perioadă de incertitudine și cumva a întârziat venirea vaccinului rusesc. „De asemenea, faptul că o parte din populație vrea să se vaccineze cu Sputnik V la fel nu este stranie, pentru că Moldova are un background sovietic”, a spus ea.

În contextul existent, consideră experta, trebuie de pornit de la axioma „vaccinuri nu ajung” la toți, inclusiv în UE. „Vaccinuri nu sunt suficiente și atunci când se decide de a aloca un lot sau altul unei țări, se privește anume prin prisma asta: există alternative, au ei de unde să ia sau nu. Aceeași situație este cu Ucraina și COVAX. Moldova a primit prima un lot de vaccinuri de pe platforma COVAX, iar Ucraina nu. De ce?. Pentru că Ucraina avea deja 500 de mii de doze aduse din India, respectiv, la ei exista o livrare de alternativă, dar Moldova nu avea nimic de alternativă și Moldova a primit prima vaccinurile de la COVAX. Aspectele tehnice tot pot fi bariere, cum ar fi introducerea în lege a responsabilității statului pentru efecte adverse și nu producătorii”.

Potrivit Alei Tocarciuc, România a avut stoc suficient de vaccin de la UE și din punct de vedere geografic Moldova e aproape de România. „De aceea obținerea vaccinului prin România a fost privită ca cea mai accesibilă soluție, dar a apărut bariera care prevede cetățenia. La început România a spus că oferă posibilitatea vaccinării cetățenilor moldoveni cu cetățenie română. Acum aceasta este privită ca o piedică și se încearcă să se elimine, așa ca toți moldovenii să aibă acces la vaccin. România are suficient vaccin, este asigurat procesul de vaccinare și, ținând cont de situația Republicii Moldova, cred că e o soluție bună ca populația să meargă să se vaccineze în România”, consideră Ala Tocarciuc

Dezbaterea publică „„Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei”, este ediția a 181-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.