Ala Nemerenco: Pentru angajații nevaccinați ai ASP ar putea fi introdusă obligativitatea testării

După angajații nevaccinați din sistemul educației, care sunt obligați să prezinte rezultatele negative ale testelor COVID-19 o dată la 14 zile, ar putea veni și rândul angajaților Agenției Servicii Publice. Ministrul sănătății Ala Nemerenco spune că în condițiile unei rate scăzute de vaccinare, testarea obligatorie a angajaților ASP ar duce la reducerea numărului de cazuri de COVID-19. În același timp, ministrul califică drept „echitabilă” decizia autorităților de a exclude indemnizația de 16 mii de lei pentru angajații din sistemul medical nevaccinați, care s-au infectat cu SARS-COV-2, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că, deși numărul zilnic de cazuri de COVID-19 este unul ridicat, la nivel național nu poate fi vorba despre instituirea unui lockdown. Potrivit oficialului, pentru unele categorii de angajați nevaccinați se examinează posibilitatea testării obligatorii și prezentarea rezultatelor negative la locul de muncă.

„La moment, nu ne putem aștepta la o situație critică de genul lockdown-ului. Dar CNESP ar putea veni cu unele recomandări pentru localitățile unde vor avea loc alegeri. Se examinează posibilitatea creării unor medii sigure în anumite instituții, acolo unde contactul cu clienții este foarte înalt și el pune în pericol atât sănătatea celor care activează în aceste instituții, cât și a clienților. De exemplu, Agenția Servicii Publice unde există un mare trafic de persoane. Discutăm despre propunerea testării, dar nu poate fi vorba despre obligativitatea vaccinului, sub nicio formă”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul spune că mai există angajați ai sistemului de sănătate care refuză vaccinarea, totuși statul nu mai este obligat să le achite acestora prejudicii financiare dacă se infectează, fiindu-le exclusă indemnizația de 16 mii de lei. Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare peste 89% dintre lucrătorii medicali au schema completă de vaccinare, ceea ce a redus morbiditatea în rândul acestora cu 85%.

„Este o echitate în raport cu pedagogii nevaccinați, cărora le-am cerut să se testeze. În acest caz este vorba despre personalul medical, nu despre medici, pentru că medicii sunt, în mare parte, vaccinați. Pe acest personal nevaccinat îl ținem în prima linie, el se comportă cum se comportă și încă îi mai achităm indemnizația. Este absolut incorect să utilizăm astfel banii statului. Dacă se întâmplă să se infecteze, noi nu ne mai asumăm acest lucru pentru că statul a oferit protecție sub formă de vaccin gratuit. Nu pot să cred că există medici care ar considera că vaccinarea este o acțiune care ar dăuna”, a mai spus Nemerenco.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul Sănătății, rata de vaccinare cu schema completă în Republica Moldova este de 23,6%. Ieri, la nivel național au fost confirmate alte 1715 cazuri noi de COVID-19. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.