Cel de-al şaselea contingent al Armatei Naţionale, format din 40 de militari, a fost detaşat în misiunea Forţelor din Kosovo (KFOR) – o forţă militară condusă de NATO cu scopul menţinerii păcii şi a unei împrejurări paşnice în Kosovo, fiind sub administraţia ONU, transmite IPN.
Prezent la ceremonia de detaşare, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că pentru Republica Moldova participarea la misiuni şi operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii este o modalitate de implementare a principiului de securitate prin cooperare. „Îndeplinirea misiunilor în afara Republicii Moldova implică foarte multă responsabilitate şi necesită profesionalism, angajament asumat, dedicare şi sacrificii”, a spus preşedintele.
Ministrul apărării, Anatolie Şalaru, a menţionat că situaţia geopolitică din Kosovo are nevoie de prezenţa militarilor moldoveni. „Astăzi, pentru a şasea oară, trimitem un grup de ambasadori în Kosovo pentru a transmite mesajul nostru prietenilor noştri din NATO, europeni, că Republica Moldova este alături de lumea civilizată în operaţiunile de menţinere a păcii”, a spus Anatolie Şalaru.
Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, a declarat că trimiterea plutoanelor de infanterie şi a echipelor de genişti la baza italiană Task Force în cadrul misiunii KFOR demonstrează că Moldova, menţinând statutul de neutralitate declarat în Constituţie, îşi doreşte să fie un actor prezent la nivel internaţional prin colaborarea sa cu structurile Alianţei Nord-Atlantice. „Italia este gata să susţină contingentul moldovenesc, care, după cum am constatat în aceşti doi ani, este bine pregătit şi instruit pentru operaţiunile de menţinere a păcii şi de acordare a asistenţei populaţiei din Kosovo”, a spus ambasadorul.
Republica Moldova a devenit membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1992, astfel şi-a asumat mai multe obligaţiuni, printre care menţinerea securităţii internaţionale. Începând cu anul 2003, aproximativ 300 de militari moldoveni au activat sub steagul ONU pentru pace în lume.