Găgăuzi din mai multe state s-au reunit, sâmbătă, la Comrat pentru cel de-al IV-lea Congres mondial al găgăuzilor. La eveniment a participat conducerea de vârf a țării și premierul turc, Binali Yildirim, aflat pe 5-6 mai într-o vizită oficială în Republica Moldova. Congresul, organizat cu susținerea Agenției Turce pentru Cooperare și Coordonare (TIKA), a reunit personalități marcante, politicieni, oameni de afaceri şi de cultură găgăuzi, dar și reprezentanți ai ambasadelor străine acreditate în Republica Moldova, transmite IPN.
Subiectul principal al Congresului l-a constituit elaborarea unei strategii comune de conservare și dezvoltare a limbii găgăuze, implementarea proiectelor socio-economice între găgăuzii din țară și cei din diasporă.
Președintele Igor Dodon a declarat la deschiderea Congresului că poporul găgăuz s-a organizat şi s-a format ca etnie anume pe teritoriul Moldovei. De aceea, Moldova poate fi numită pe bună dreptate casa națională a poporului găgăuz. „Găgăuzii s-au manifestat drept patrioți adevărați, fiind primii care s-au pronunțat împotriva ideologiei unionismului, care presupune distrugerea Statului Moldovenesc, a identității şi specificului moldovenesc, istoriei seculare a Moldovei. Anume pe teritoriul Găgăuziei a fost dată pentru prima dată replica la activitatea Ministerului Educației cu privire la implementarea istoriei unui stat străin. Găgăuzii participă în modul cel mai activ în toate sferele de viață şi activitate ale tarii noastre”, a spus șeful statului.
Prim-ministrul Pavel Filip a menționat acțiunile întreprinse de executiv în vederea modernizării regiunii. Printre acțiunile ce urmează a fi întreprinse se numără punerea în aplicare a programului privind studierea limbii române, inclusiv în instituțiile de învățământ preșcolar, stabilirea cadrului de dezvoltare strategică a autonomiei găgăuze, dezvoltarea şi reconstruirea infrastructurii. În anul 2017 Guvernul de la Chișinău a prevăzut alocarea a 10,3 milioane de lei pentru implementarea proiectelor în acest scop.
Premierul turc Binali Yildirim a spus că Turcia va trimite în regiune profesori de limba turcă, astfel să dispară bariera lingvistică din autonomie.
La rândul său, bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah a venit cu un îndemn către găgăuzii din diasporă să vină cu investiții pentru a dezvolta regiunea și pentru a crea locuri de muncă.