Ajutor pentru familiile cu copii

Politicile publice de susţinere a familiilor cu copii trebuie îmbunătăţite substanţial, deoarece un stat nu se poate dezvolta durabil, economic şi politic fără a investi suficient în copii şi în familiile care trebuie ajutate. Recomandarea vine în urma unui studiu lansat de către Centrul „Expert-Grup” şi „UNICEF”, transmite IPN.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, a menţionat, la lansarea studiului, că proiectul are scopul de a identifica măsuri suplimentare de sprijin pentru familiile cu copii în Republica Moldova şi include o abordare multi-sectorială. Aceasta se referă la protecţia socială, politici de sănătate, politici fiscale, prevederi ale Codului Muncii, serviciile de îngrijire şi educare a copiilor, accesul la informaţie etc.

S-a constatat că familiile unde cresc mai mult de trei copii sunt cele mai vulnerabile, rata de sărăcie fiind de peste 30%. „Noi nu tindem să le oferim ajutor financiar pentru a le ajuta să iasă din impas, ci mijloace ca să poată să depăşească situaţia în care se află”, a mai spus reprezentantul UNICEF.

Constanţa Popescu, directorul programului „Economie. Politică şi Advocacy” la Exper-Grup, a spus că e nevoie de intervenţii din partea statului pentru a ajuta familiile cu copii. O măsură binevenită ar fi dezvoltarea creşelor de stat şi private, pentru a permite părinţilor să lucreze şi să îngrijească de copii în acelaşi timp. În prezent, grădiniţele acceptă copiii de la vârsta de 3 ani, pe când 20 de ani în urmă acestea acceptau copiii în grupele de creşă de la 1,5 ani.

Se recomandă, de asemenea, introducerea concediului paternal plătit, de 2 săptămâni, oferit taţilor la naşterea copilului. Aceasta este o practică a mai multor ţări. În Republica Moldova deocamdată nu există această abordare, însă Guvernul a elaborat un proiect de lege în acest sens, care trebuie să treacă şi de Parlament.

O altă măsură importantă este stabilirea dreptului femeilor însărcinate, angajate în câmpul muncii, să poată face verificările medicale în orele de lucru. Se mai propune dublarea scutirii existente de impozitul pe venit oferite unui salariat pentru fiecare copil aflat la întreţinere etc.

Studiul a fost elaborat de către Expert-Grup, cu sprijinul financiar al UNICEF, în cadrul proiectului de parteneriat UNICEF-Parlament-Expert-Grup pentru promovarea politicilor bazate pe dovezi şi rezultate.

  • constanta popescu despre studiul de sustinere a familiilor cu copii.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.