Reprezentanții companiei aeriene Air Moldova declară că guvernarea le blochează activitatea. Compania a fost implicată, fără să vrea, într-un scandal politico-economic imens, care s-a acutizat în ultimele zile, fiind vorba de relațiile dintre autoritățile statului și compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, precizează aceștia.
Într-un comunicat de presă al întreprinderii, citat de IPN, se menționează că, deși se confruntă cu o situație extrem de complicată din cauza pandemiei, la fel ca sectorul aviatic din întreaga lume, compania încearcă să-și onoreze toate obligațiunile față de partenerii săi. Administrația Air Moldova a decis să contracteze un credit de la o bancă din străinătate pentru a achita serviciile de care a beneficiat. Printre creditorii Air Moldova este și compania Avia Invest, concesionara Aeroportului.
Astfel, o sumă de două milioane de euro a fost transferată pe contul bancar al companiei de la BC „Moldova-Agroindbank” SA. Potrivit Air Moldova, banca însă a blocat banii, fără a prezenta un motiv legal plauzibil, iar motivele invocate, potrivit companiei, sunt absolut neîntemeiate din punct de vedere juridic.
„De fapt, Air Moldova s-a pomenit în aceeași situație ca Avia Invest, care, de asemenea, a anunțat despre blocarea unei sume de aproape două milioane de euro într-o altă bancă comercială. Având în vedere destinația creditului contractat, cel de stingere a datoriilor, inclusiv față de Avia Invest, luând în calcul declarațiile recente privind intenția autorităților de a întoarce cu orice preț Aeroportul Internațional Chișinău în proprietatea statului, considerăm că blocarea celor două milioane de euro de către BC „Moldova Agroindbank” SA a fost regizată. Intenția autorităților este să falimenteze în mod abuziv și artificial Avia Invest, pentru a-și atinge scopurile”, se menționează în comunicat.
„Chemăm toți subiecții implicați în fărădelegile comise să înceteze acțiunile ilegale și să-și orienteze eforturile spre rezolvarea problemelor economice ale țării și valorificarea interesului public”, mai precizează Air Moldova.
„Air Moldova” a fost privatizată în octombrie 2018, valoarea tranzacției fiind de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, iar restul sumei în contul datoriilor companiei. Un audit al Curții de Conturi a concluzionat că procesul de privatizare s-a făcut, la unele etape, cu abateri de la cadrul normativ. Deficiențele au influențat modul de evaluare a obiectivului supus privatizării, prețul acestuia fiind mai mic decât prețul real de piață.