AIE ar putea avea în scurt timp un statut juridic de funcţionare
Într-o săptămână sau cel mult două, Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) va adopta un statut de funcţionare, care va prezenta un document juridic al coaliţiei parlamentare majooritare. Despre aceasta au declarat pentru Info-Prim Neo membri ai celor patru formaţiuni politice care constituie AIE.
Un proiect de statut pentru AIE, care prevede regulile de joc în cadrul coaliţiei, a fost propus acum câteva luni de către o persoană din afara Alianţei. Acesta este examinat de către un grup de coordonare din care fac parte reprezentaţi ai Pardidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL), Partidului Democrat (PDM) şi Alianţei Moldova Noastră (AMN).
Întrebaţi de ce AIE nu a adoptat până în prezent un document juridic de funcţionare, membrii celor patru partide au invocat necesetatea unei analize complexe a documentului care urmează să prevadă orice situaţii.
„Nu este uşor, pentru că sunt patru partide şi fiecare vine cu propunerile sale. Este prioritar să avem un astfel de document, care ar media unele ciocniri în cadrul AIE”, a spus Iurie Colesnic, vicepreşedintele AMN. Colesnic a precizat că până în prezent nu au existat neînţelegeri în cadrul AIE, însă a caracterizat Alianţa ca pe un bloc electoral, care trebuei să funcţioneze conform anumitor reguli.
Solicitat să descrie prevederile documentului, Iurie Colesnic a spus că acesta va conţine drepturile şi obligaţile partidelor ce au format AIE. „Nu este un document voluminos, pentru că nu facem documente care să întreacă statutul partidelor. Facem documente care să fie uşor de utilizat pentru momente dificile”, a mai spus Colesnic.
„Eu sper că statutul va fi aprobat în decurs de o săptămână, maxim două. Dacă nu la şedinţa următoare a Alianţei, atunci la cealaltă şedinţă”, a spus Mihai Godea, prim-vicepreşedintele PLDM. Acelaşi lucru l-a confirmat şi Boris Vieru, membru al PL.
În acelaşi timp, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PDM, afirmă că nu cunoaşte despre existenţa unui document real, ci doar despre o înţelegere mutuală. „Acest document nu există, există o înţelegere care din când în când se mai înacalcă şi acum am convenit că trebuie stabilite anumite reguli de comportament, de discutare a deciziilor, de propunere a unor iniţiative, astfel încât lumea să nu fie surprinsă şi să nu apară conflicte din nimic”, a menţionat Diacov.
Anterior, Dumitru Diacov a declarat presei „că nu PDM va distruge AIE”, lăsând să se înţeleagă că perioclul privind integritatea Alianţei ar putea veni din partea altor formaţiuni componente.
Greii Partidului Comuniştilor (PCRM) au declarat în repetate rânduri că nu recunosc AIE. Ei spus că nu au văzut decât „o hârtie”, semnată de 4 lideri de partid, invocând şi lipsa unui statut juridic al acesteia.
Alianţa pentru Integrarea Europeană a fost formată în urma scrutinului anticipat pentru alegerilec parlamentare din 29 iulie 2009. Din AIE fac parte 4 din cele 5 partide care au acces în Parlament. AIE are 53 de mandate din cele 101, 48 revenindu-le PCRM.