Agricultura nu are o imagine bună în Moldova, expert german
Agricultura nu este văzută cu ochi prea buni în Moldova, remarcă un expert al Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei. „Din observaţiile mele de până acum, am constatat că moldovenii îi consideră pe agricultori oameni fără prea multe cunoştinţe, care nu sunt în stare de altceva decât să prelucreze pământul. Mulţi concetăţeni de-ai voştri prefer să plece în Italia şi să îngrijească persoane străine, decât să facă o muncă demnă şi să se ocupe de prelucrarea pământului din ţară”, a menţionat Christoph Weber pentru presă, în cadrul unei excursii de informare organizată de Ambasada Germaniei în Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Christoph Weber este şi coordonator de proiecte finanţate de Germania în domeniul agricol. Expertul este de părere că acei oameni care au decis să se ocupe de agricultură greşesc atunci când nu vor să se asocieze. „Un fermier nu poate avea toate maşinile de care are nevoie pentru prelucrarea pământului şi strângerea roadei. Le propunem să se asocieze. Astfel unul poate procura un tip de combină, altul un tip de transport, al treilea un mecanism de prelucrare a roadei şi le va fi mai uşor dacă vor face lucrul în comun, dar moldovenii au frică de reîntoarcerea kolhozurilor sovietice şi nu prea vor să facă ceva în comun”, a spus Christoph Weber.
Expertul s-a referit şi la unele exemple pozitive din practica sa în Republica Moldova, spunând că fermierii din raionul Ungheni, unde se implementează un proiect de exploatare a camerei frigorifice recent construite, au învăţat să obţină maximum roadă de pe terenul ce le aparţine. Astfel reuşesc să recolteze trei tipuri de roadă de pe un lot de pământ timp de un an.
Germania finanţează în Republica Moldova mai multe microproiecte în domeniile agricol, protecţia mediului şi dezvoltarea localităţilor rurale. Valoarea unui microproiect este de până 15 mii de euro.