Agricultorii nemulţumiţi de preţul cerealelor vor să iniţieze proteste

Agricultorii nemulţumiţi de preţul cerealelor anunţă proteste. Aceştia cer autorităţilor să verifice dacă nu cumva preţul scăzut la cereale este rezultatul unei înţelegeri de cartel, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă luni, Alexandru Slusari, liderul UniAgroProtect, a spus că agricultorii au sesizat deja Consiliul Concurenţei. Potrivit lui, preţul de achiziţie a grâului este de 2,2 lei, pe când în Ucraina acesta este de 3,2-3,4 lei. Agricultorii bănuiesc că mai multe companii care cumpără cereale de la producători au făcut o înţelegere şi au diminuat artificial preţul.

Alexandru Slusari spune că agricultorii sunt obligaţi să comercializeze cerealele la preţul impus  de companii deoarece au credite pe care trebuie să le întoarcă, au datorii faţă de muncitori. La fel, nu au spaţii de stocare a cerealelor.

Nicanor Buzovoi, preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale din Moldova, a menţionat că roada de grâu nu este atât de mare cum s-a declarat anterior. În condiţiile în care seceta din ultima lună afectează roada de porumb, de soia şi de sfeclă de zahăr, agricultorii speră ca măcar din vânzarea de orz şi de grâu să câştige mai mult.

Agricultorii mai aşteaptă două săptămâni acţiunile guvernării, după care, dacă situaţia nu se va schimba, vor organiza proteste.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.