Agricultorii moldoveni, ajutaţi din afară
Mai mulţi parteneri străini ai Republicii Moldova îi ajută pe agricultorii moldoveni care au avut pierderi în urma secetei din acest an. „UE, SUA, România, Franţa, Italia, Polonia – toţi au venit să ne susţină. Sumele depăşesc cu mult 126 de milioane (lei). Până în luna mai vor fi plătite producătorilor agricoli. Dar noi avem nevoie de mai mult”, a declarat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, într-un interviu pentru Info-Prim Neo din ciclul „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, publicat la 27 decembrie.
Potrivit lui Bumacov, pentru a face politicile în domeniul agriculturii mai eficiente, este nevoie de bani, de aceea Republica Moldova est în proces de negocieri cu UE pentru a lansa programul ENPARD – European Neighbourhood Programme for Agriculture and Rural Development. Deci, 6 ţări ale Parteneriatului Estic vor beneficia de surse financiare care vor fi alocate din sursele UE 2014-2020 pentru programe în agricultură şi dezvoltare rurală.
Vasile Bumacov a menţionat că în anul 2012 a fost o secetă violentă, au fost pierdute şi cereale din prima grupă, şi porumb ca niciodată. Numai la porumb au fost înregistrate pierderi de 3 miliarde de lei. „Evident, agricultorilor le-a fost foarte greu. Eu mă strădui în situaţii de acestea, când oamenilor le este greu, să găsim şi ceva bun, şi iată, vinul din acest an va fi un vin bun”, a menţionat ministrul.
În asemenea situaţii, când din cauza condiţiilor climaterice are de suferit domeniul agriculturii, Vasile Bumacov spune că este foarte important să ne adaptăm la natură. „Noi vreo 60 de ani nu ne-am uitat la cea mai mare bogăţie – solurile noastre şi nu am trecut la tehnologiile care ne permit şi în anii de secetă să obţinem roadă bună. Ne batem joc astăzi de solurile noastre, care trebuie să hrănească şi generaţiile viitoare. Solurile trebuie să hrănească oamenii şi în CSI, şi în UE. Trebuie să ne gândim la Republica Moldova. Dacă noi spunem că vrem ca natura să ne ajute, trebuie să o păstrăm. Dacă vorbim de agricultura de valoare înaltă, unde suntem foarte competitivi, am în vedere fructele, legumele, aici trebuie să folosim tehnologii de irigare econome, prin picurare, prin cele mai moderne tehnologii astăzi inventate pentru a economisi apa”, a spus ministrul.
Vasile Bumacov a declarat că pentru Ministerul Agriculturii politica de irigare va fi una dintre cele mai importante politici.
Ciclul de interviuri „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, lansat de Info-Prim Neo la 6 decembrie, a fost deschis de premierul Vlad Filat, după care a urmat preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin; şefa Misiunii OSCE, Jennifer Brush; ministrul economiei, Valeriu Lazăr; ministrul justiţiei, Oleg Efrim; expertul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Corneliu Gurin; preşedintele Comunităţii moldovenilor din Quebec, Canada, Ala Mândâcanu; interpretul Cristofor Aldea Teodorovici; directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru. Următorul interviu va conţine opinii despre prestaţia anului care se scurge exprimate de reprezentantul adjunct al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) în Moldova, Boris Gâlca.