Agricultorii își retrag tehnica din stradă: Ne ducem să muncim pământurile, dar nu am cedat

Agricultorii protestatari își retrag tehnica din stradă. Ei spun că merg să-și prelucreze pământurile, dar nu au renunțat la revendicările înaintate guvernării, transmite IPN.

Sergiu Stefanco, agricultor din Căușeni, a spus că agricultorii au contat pe o reacție adecvată a autorităților la protestul pașnic pe care l-au organizat, dar acum sunt nevoiți să plece pentru că au „obligațiunea morală față de cei care le-au încredințat pământul”. Se duc acasă să prelucreze pământul și se vor întoarce, nu au cedat. Prin plecare lor dau un răgaz Guvernului, să găsească soluții, ca peste o lună să nu iasă mai mulți în stradă, a spus agricultorul.

Andrei Melinte, unul din reprezentanții Grupului de lucru al protestatarilor, agricultor din Căușeni, a respins etichetările autorităților care i-au numit cerșetori pe agricultori. „Nu suntem niște cerșetori, așa cum au acuzat guvernanții, suntem oamenii care, cu propriile puteri, au pornit afaceri în agricultură”. El spune că, de fapt, agricultorii nu cer banii statului, își cer proprii bani. Bugetul la TVA acumulat de agricultori este de 1,8 miliarde de lei, spune el.  Suportul de trei mii de lei la hectar pe care îl solicită agricultorii nu e decât 30% din investițiile făcute de fiecare din agricultori.

Andrei Melinte a mai spus că au fost solicitați de mai multe asociații de profil, iar în urma întâlnirilor cu aceștia s-a stabilit că va fi înregistrată o confederație a tuturor agricultorilor din Moldova. S-a format o comisie temporară, care de luni va merge la Guvern, ministere, Parlament și va insista, până pe 21 septembrie, să fie îndeplinite toate revendicările. În caz contrar, vor ieși masiv în stradă, la începutul lunii noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.