Agricultorii întrerup protestele până pe 1 august

După mai multe zile în care au stat cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, agricultorii întrerup protestele până pe 1 august. Decizia vine în urma unei ședințe cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, care a avut loc marți seara la Guvern, transmite IPN.

„Stimați agricultori, protestul nostru este suspendat. Noi nu suntem mulțumiți de rezultat. Categoric. Pentru starea actuală în care sunteți, 200 de milioane și 4 000 tone de motorină este foarte puțin. Dar jos pălăria pentru cei care prin sacrificiul de două săptămâni au obținut acest rezultat. Voi nu puteți lucra ca Guvernul și să o întindeți cu recoltarea. Agricultorii au plecat acasă”, anunță asociația obștească „Forța Fermierilor”.

Asociația precizează că agricultorii au înaintat un ultimatum autorităților. Mai exact, ca până pe 1 august să fie găsiți bani – 3 000 lei per hectar pentru prima grupă de cereale. Să fie adusă și distribuită motorina din România. De asemenea, să fie aplicat prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale moratoriu până pe 31 decembrie 2023 pentru plata dobânzilor și penalităților la creditori.

„Daca nu, noi ne întoarcem imediat după recoltarea primei grupe, sper în număr mult mai mare. De miercuri ne apucăm de regulamentul de distribuire a compensațiilor cu filtre, astfel încât câte 1000 de lei să ajungă la fermieri micro, mici și mijlocii. Vom urmări atent situația cu importul din Ucraina și la primul semnal de creștere a flaxului vom cere dur interzicerea importului. Vom încerca sa facem ordine în Portul Giurgiulești. Joi vom avea ședința cu exportatorii, cu excepția Trans Oil. Dar vă rog de azi să vă gândiți la protestul după 1 august”, menționează liderul asociației, Alexandru Slusari.

După ședința cu agricultorii, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că într-un timp scurt urmează să fie elaborat un regulament în baza căruia vor fi distribuiți cei 200 de milioane de lei. „Vor fi axați pentru subvenționarea agricultorilor micro și mici, în cea mai mare parte”, a notat ministru. Potrivit lui, este vorba despre peste 6 mii de agricultori micro, pentru care ajutorul trebuie să fie țintit. Totodată, motorina din România urmează să fie distribuită în baza certificatelor de situație de forță majoră – acte întocmite în anul 2022 ca urmare a prejudiciilor de pe urma secetei.

Agricultorii și-au adus, la începutul săptămânii trecute, tehnica agricolă în fața Guvernului și , la un moment dat,  s-au deplasat în coloană pe bulevardul Ștefan cel Mare, până la sensul giratoriu din Calea Ieșilor și înapoi spre Guvern. Ei au avut discuții cu primele persoane în stat, cerând susținere pentru a nu falimenta.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.