Agricultorii, informaţi despre oportunitatea implementării tehnologiilor noi
Calitatea produselor agroalimentare nu întotdeauna corespunde cerinţelor consumatorilor şi standardelor internaţionale. Producătorii nu conştientizează de fiecare dată necesitatea implementării tehnologiilor noi, care ar permite ca produsele să fie ecologice, sănătoase. În acest sens, informarea producătorilor despre posibilităţile pe care le oferă aceste tehnologii este foarte importantă, în special într-o ţară în care ponderea sectorului agroalimentar în economie este atât de importantă ca în Moldova. Declaraţia aparţine doctorului Notis Argiriou, de la Centrul pentru Cercetare şi Tehnologie Hellas a Institutului de Agro – Biotehnologie din Grecia, transmite Info-Prim Neo.
Notis Argiriou a menţionat, la o sesiune de informare asupra proiectului Inno-Food SEE, că obiectivul este de a stabili mecanisme de sprijin pentru implementarea inovaţiilor şi tehnologiilor noi în sectorul agroalimentar. Proiectul a fost lansat în septembrie 2011 şi reuneşte 12 parteneri – institute de cercetări ştiinţifice în domeniul agroalimentar şi organizaţii de susţinere a businessului din Grecia, Italia, Ungaria, România, Bulgaria, Croaţia , Slovenia, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.
Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vladimir Didilica, a specificat că produsele de calitate, sănătoase, sunt mai des solicitate de către consumatori.
Reprezentantul Asociaţiei tinerilor fermieri din cadrul Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Dorel Bezniuc, a spus că participă la această sesiune de informare împreună cu alţi tineri fermieri. „Mă specializez în creştere a iepurilor. Vreau să aflăm cât mai multe despre noile tehnologii de creştere a iepurilor, pe baze industriale, inclusiv sper să identificăm parteneri de la care am putea să procurăm rase noi de iepuri, înalt productive”, a spus tânărul.
Proiectul Inno-Food SEE este finanţat de Programul Transnaţional de Cooperare în Europa de Sud-Est.