Agricultorii ies la proteste. La 20 septembrie își vor scoate tehnica agricolă în stradă

Lipsa unor acțiuni concrete din partea statului determină agricultorii să iasă la proteste. Decizia a fost luată la ședința comună a Consiliilor de administrare a Federației naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor. Prima acțiune de protest a agricultorilor va avea loc la 20 septembrie cu scoaterea tehnicii agricole în stradă. Potrivit fermierilor, acțiunea de protest va fi una pașnică și nepolitizată, notează IPN.

Reprezentanții mai multor asociații de agricultori au cerut o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița până la data de 12 septembrie. Întrucât șefa executivului nu a dar curs invitației fermierilor, iar propunerile acestora de depășire a crizei au fost ignorate, fermierii anunță o primă acțiune de protest la 20 septembrie, începând cu ora 10.00.

„Este vorba despre un protest economic și pașnic în mai multe raioane, cu tehnica agricolă. Categoric nu vom accepta nici o încercare din partea unor partide sau grupări politico-criminale să folosească acest protest în scopuri meschine politice. Protestul este depolitizat și orice tentativă de deturnare a manifestațiilor va fi imediat denunțată și curmată. Mai mult ca atât, suntem deschiși pentru dialog cu autoritățile și suntem disponibili pentru discuții în orice zi cu doamna prim-ministră sau doamna președinte”,  se menționează în comunicatul Federației naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor.

Potrivit agricultorilor, situația în sectorul agrar este gravă și fermierii sunt afectați mai puternic decât în 2020, întrucât se confruntă concomitent cu mai multe fenomene nefaste cum ar fi secetă, embargoul rusesc, scumpiri la resurse necesare producerii agricole și prețuri derizorii la producția agricolă.

Cele mai importante revendicări ale agricultorilor rămân: amânarea plăților către creditori, fără calcularea penalităților; acordarea de facilități fiscale; adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați de secetă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.