Agricultorii cer o lege care ar compensa pierderile din agricultură

Agricultorii reiterează necesitatea elaborării unei legi care să prevadă compensarea pierderilor din agricultură. Seceta din acest an i-a lăsat pe mulți cu recolta compromisă, dar impactul încă este dificil de estimat. Președinte al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, spune că nu există o informație clară despre starea culturilor de porumb, floarea soarelui și alte culturi. Recompensarea pierderilor va permite agricultorilor să începe noul ciclu agricol și să găsească perspective pentru anul viitor, transmite IPN.

Agricultorii au nevoie de amânarea plăților față de creditori, de facilități le fiscale și compensații, a menționat Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, la ședința comună a consiliilor de administrare ale Federației Naționale a Fermierilor, Asociației „Forța Fermierilor” și Asociației „Moldova Fruct”. Potrivit lui Alexandru Slusari, agricultorii sunt nemulțumiți de stoparea introducerii stării de urgență în agricultură.

Vasile Mîrzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, s-a adresat ministrului agriculturii și industriei alimentare, spunând că „mulți dintre agricultori nu vor putea să facă lucrările agricole în toamnă și atunci consecințele vor fi și mai grave”.

În luna iulie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea, potrivit căruia instituirea situației excepționale este necesară în contextual secetei severe din acest an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE