Agentul termic va fi livrat în capitală cel puţin până la începutul lunii aprilie
Agentul termic va fi livrat în municipiul Chişinău cel puţin până la începutul lunii aprilie. Deşi autorităţile municipale preconizau sistarea sezonului de încălzire pentru data de 21 martie, prognoza meteo nefavorabilă pentru sfârşitul lunii martie au dictat prelungirea sezonului, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit viceprimarului capitalei, Vlad Coteţ, agentul termic va fi livrat în continuare în condiţiile în care pentru zilele de 28, 29 şi 30 martie se aşteaptă temperaturi sub 0ºC. Livrarea va fi sistată în momentul în care vor fi înregistrate temperaturi medii ale aerului de +8ºC trei zile consecutiv.
Viceprimarul susţine că deocamdată la Primărie nu au parvenit
plângeri de la cetăţeni care ar acuza o căldură excesivă în apartamente. În unele blocuri, unde populaţia solicită închiderea agentului termic, gestionarul fondului locativ invită reprezentanţii SA „Termocom” pentru a închide şi a plomba contorul. În rest, toţi consumatorii primesc agent termic conform normelor şi graficului de livrare. La moment, SA „Termocom” livrează agentul termic la limita minim posibilă. Temperatura la sursă este de 65ºC. Vlad Coteţ menţionează, totodată, că toţi gestionarii pot regla temperatura agentului termic în blocuri.
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că este sigur că sezonul de încălzire viitor va da mari bătăi de cap municipalităţii, mai ales în ceea ce priveşte problema tarifului la agentul termic. Din acest motiv, municipalitatea este în căutare de soluţii pentru a putea obţine surse financiare suplimentare. Primarul a anunţat că în cadrul vizitei sale recente în Marea Britanie a discutat cu reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare posibilitatea demarării unei noi conlucrări. Aceasta este condiţionată de achitarea datoriei SA „Apă-Canal Chişinău” pentru creditul contractat anterior. „Dacă nu vom avea surse pentru a acoperi cheltuielile legate de tarif, există riscul să fim şantajaţi la începutul sezonului”, a declarat Dorin Chirtoacă.
Viceprimarul Mihai Furtună a reamintit că instanţa de judecată a obligat Consiliul municipal Chişinău să emită actul administrativ de ajustare a tarifului la energia termică livrată populaţiei. Viceprimarul a calificat această acţiune drept presiune şi hărţuială asupra conducerii municipiului. Mihai Furtună a declarat că în termenul stabilit subdiviziunile municipale vor prezenta CMC spre aprobare un tarif care rezultă din activitatea SA „Termocom”. Viceprimarul a menţionat că distribuitorul a înregistrat în 2007 un profit de 36 mln lei. Potrivitlui Furtună, ar fi logic ca tariful să fie unul mai mic, iar întreprinderea să dea astfel posibilitatea cetăţenilor să-şi onoreze obligaţiunile.
În noiembrie 2007, SA „Termocom” a solicitat un tarif de 715 lei /Gcal. Ultimele calcule prezentate de distribuitor indică necesitatea de a fi stabilit un tarif de 912 lei/Gcal.
Actualmente, sunt pe rol alte două procese de judecată intentate de SA „Termocom” împotriva CMC.