Vacanțele de iarnă sunt tot mai populare în rândul moldovenilor, iar în topul destinațiilor sunt sejururile la munte. Solicitată de IPN, managerul Agenției de turism Pandatur, Mariana Grajdeanu, a menționat că o bună parte a moldovenilor și-au planificat deja vacanța de iarnă, în special pentru a beneficia de reduceri și cazări la hotele preferate. Față de acum cinci ani, solicitările au crescut, în mare parte pentru oferitele Bulgaria, destinație pentru care se atestă o creștere de 30%. În top au rămas Ucraina și România, unde se înregistrează o creștere de 20%.
Perioadele cele mai solicitate sunt ajunul sărbătorilor de iarnă, atât pe stil nou, cât și stil vechi. Destinațiile cele mai populare sunt sejururile la munte în România, Bulgaria, Austria, Ucraina, urmate de sejururile la mare în Egipt, Maldive, Sri Lanka și City Break-urile în Istanbul și Barcelona. Prețurile pentru un sejur la munte încep de la 69 de euro de persoană, pentru 3 nopți. Față de anul trecut, prețurile sunt cu 10% mai mari. Unele oferte au rămas la nivelul anului trecut, în special cu rezervare din timp, a precizat Mariana Grajdeanu.
Solicitată de IPN, Dorina Zdaroveţchi, directorul Agenției de turism Invest Tur, a spus că turiștii moldoveni preferă mai mult litoralul decât muntele. Dar pentru că iarna ofertele pentru mare sunt costisitoare, turiștii merg în vacanță la munte, cele mai solicitate destinații de ani buni sunt România, Ucraina și Bulgaria. În ianuarie și februarie prețurile sunt mai mici decât de Crăciun și Revelion.
Directorul Invest Tur a precizat că o vacanță de iarnă pornește de la 150 de euro pentru o persoană, iar oferta include cazare pentru trei nopți, transport, transfer, asigurare și masa de două ori pe zi. Comparativ cu anul trecut, prețurile sunt mai mari.
La agropensiunea Casa Verde din Tribujeni, Orhei, au loc pregătiri pentru sărbători, iar bradul va fi împodobit la începutul lunii decembrie. Ludmila Buzilă, administratorul agropensiunii, a spus pentru IPN că, în ultimii trei-patru ani, sunt tot mai mulți doritori să petreacă sărbătorile la pensiune. Ei vin să savureze bucatele tradiționale și să se odihnească. În mare parte, este vorba de tineri și de persoane de vârstă medie.
Ludmila Buzilă mai spune că agropensiunea este destul de aglomerată de sărbători și regretă că în localitate nu există infrastructura necesară pentru a o extinde. În sat nu este gaz și deseori se deconectează lumina.
Oferta de sărbători vizează masa de Revelion, excursiile în împrejurimi, săniușul, spectacolul folcloric tematic cu colinde, urături, capra, sorcova etc. Gazda le oferă invitaților vin și rachiu de casă. Costul unei zile la pensiune este de circa o mie de lei.