Agenţii economici vor prezenta mai puţine acte la vamă

Numărul actelor care însoţesc declaraţia vamală prezentată de către agenţii economici la operaţiunile de import-export a fost redus de la 10 până la 3. Directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a declarat că acest lucru va micşora timpul şi costurile aferente activităţii de import-export. Totodată, modificările vor asigura aplicarea uniformă a măsurilor netarifare, vor minimiza riscul corupţiei şi vor apropia Republica Moldova de standardele europene în domeniul comerţului transfrontalier.

„Companiile din Republica Moldova vor putea beneficia pe deplin de oportunităţile oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, semnat cu Uniunea Europeană. Simplificarea procedurilor este benefică în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care au resurse limitate”, a mai spus Tudor Baliţchi, citat de IPN. 

Regulamentul aprobat precizează adiţional noţiunea de control fizic al mărfurilor, în corelare cu practicile internaţionale şi legislaţia statelor-membre UE. Astfel, controlul fizic se va efectua total numai în cazul când transportul de mărfuri presupune un risc. În rest se va proceda la controlul fizic parţial. Ceea ce înseamnă diminuări de costuri la descărcare/încărcare, cântărire, depozitare şi altele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.