Agenţii economici din construcţii aşteaptă investiţii şi stimulente pentru a revitaliza sectorul
Crearea unor condiţii atractive pentru investiţii şi îmbunătăţirea mediului de afaceri în verdea stimulării activităţii agenţilor economici din ramură sunt cele două condiţii prioritare menite să relanseze activitatea în construcţii, a declarat Pavel Caba, preşedintele Federaţiei Constructorilor, Drumarilor şi Producătorilor Materialelor de Construcţie „Condrumat”, în cadrul adunării generale anuale de marţi, 8 decembrie, transmite Info-Prim Neo.
Caba a spus că, după o creştere dinamică, cu începere din trimestrului III al anului 2008, s-au micşorat simţitor resursele financiare în construcţie, precum şi volumul de comercializare a imobilelor. În ianuarie – septembrie 2009 întreprinderile de construcţie au realizat investiţii în capitalul fix în valoare de 5,5 mlrd lei, constituind doar 58 la sută faţă de perioada respectivă a anului trecut. Lucrările de construcţie-montaj în volumul total al investiţiilor în ianuarie – septembrie curent au constituit 3,2 mlrd lei, circa 57 la sută compartiv cu aceiaşi perioadă a anului trecut.
„Aceste cifre demonstrează atât situaţia cu investiţiile în ramură, cât şi situaţia financiară a dezvoltatorilor, a firmelor de construcţie”, a specificat Caba.
El a spus că deseori cumpărătorii învinuiesc constructorii de creşterea preţului la metru pătrat de spaţiu locativ, dar aceste învinuiri sunt nejustificate, potrivit lui. „În preţul final se reflectă costul materialelor de construcţie, transportului, resurslor energetice, creditelor luate de la bănci, de scurtă durată, dar foarte scumpe, procedurile dificile şi costisitoare de transmitere a reţelelor inginereşti”, a expicat el.
Potrivit spuselor sale, federaţia Condrumat a înaintat propuneri guvernelor anterioare privind debirocratizarea procedurilor de obţinere a autorizaţiilor şi altor avize în construcţii, dar lucrurile se schimbă foarte încet.
Alte probleme ţin de legislaţia privind achiziţiile de lucrări, care deşi e nouă, lasă loc pentru accesul unor firme necalificate la aceste lucrări. Firmele de construcţie au fost lipsite de resurse şi prin plata anticipată a TVA la facturare şi nu la încasarea producţiei realizate. La toate aceste se mai adaugă şi blocarea conturilor întreprinderilor de către fisc pe motive minore.
De asemenea, Pavel Caba a solicitat guvernului să fie identificate surse de creditare ieftine şi pe termen lung din exterior pentru a putea relansa ipoteca.
Prezent la adunare, Premierul Vlad Filat a spus că guvernul lucrează în privinţa identificării unor resurse mai ieftine, care ar putea fi orientate în construcţii. S-ar putea ca aceste să fie o parte din creditul chinez, care urmează să fie negociat. De asemenea, guvernul îşi concentrează atenţia în vederea eliminării barierelor în calea activităţii agenţilor economici, inclusiv din construcţii.
De asemenea, prim-ministrul a spus că o posibilitate de relansare ar fi procurarea de către stat a unor blocuri locative nefinalizate. În acest sens, e necesar de a găsi mijloace şi de a efectua acest proces în condiţii de transparenţă.
Premierul a mai spus că guvernul încearcă să soluţioneze problemele în complexitate, luând în consideraţie toate interesele, inclusiv ale pensionarilor, păturilor defavorizate de populaţie.