În 2014 Agenţia Turismului îşi propune să certifice, conform standardelor europene, 20 de rute turistice. Aceasta este una din prevederile Strategiei de Dezvoltare a Turismului „Turism 2020”. Directorul agenţiei, Nicolae Platon, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că certificarea va fi una din mecanismele de bază ale valorificării formelor de turism, transmite IPN.
„Dacă dorim să dezvoltăm turismul intern şi receptor, trebuie să luăm în calcul şi infrastructura drumurilor”, a spus directorul agenţiei. În anii 2015-2016 vor fi elaborate şi certificate alte 10 rute turistice.
În perioada imediat următoare, Agenţia Turismului şi-a propus amenajarea destinaţiilor turistice şi valorificarea eficientă a 20 de forme de turism, expuse în strategie în 3 categorii. Prima categorie sunt formele de turism activ la etapa actuală, adică turismul viti-vinicol, de afaceri, rural, balnear, religios şi de excursii. Formele de turism care urmează să fie promovate sunt turismul cultural, gastronomic, social, sportiv, automobilistic, urban, nostalgic şi ecologic. Cea de-a treia formă este turismul de perspectivă – turismul academic, de tranzit, naval, medical şi extrem.
Ca rezultat al impulsionării activităţii turistice se prognozează o creştere anuală a numărului de turişti cu 3% în cadrul turismului receptor şi cu 4% în cadrul turismului intern.
Bugetul total asigurat necesar pentru implementarea strategiei se estimează la 167,3 milioane de lei. La prima etapă se vor cheltui 62 de milioane de lei. Conform prognozelor, volumul încasărilor din activitatea turistică doar în cadrul turismului intern şi receptor în anii 2014-2020 va constitui 1099,3 milioane de lei, ceea ce depăşeşte de 6,5 ori cheltuielile de implementare.
Drept surse complementare de finanţare sunt: Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, Fondul Ecologic Naţional, proiectul CEED II al USAID, proiectele de colaborare transfrontalieră şi alte surse.