28 octombrie 2020, sala de conferințe a Agenției de presă IPN
La data de 1.10.2020, în cadrul unor proceduri judiciare a fost prezentat un extras potrivit căruia Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei din s. Dereneu, rn. Călărași a fost înregistrată în subordinea canonică a Mitropoliei Moldovei sub o nouă denumire însă cu același cod de identificare și având un alt preot paroh din cadrul Mitropoliei Moldovei. Agenția Servicii Publice a înregistrat modificările în lipsa unui proces verbal semnat de către membrii parohiei care erau unicii în drept să decidă soarta comunității. Agenția a admis spre înregistrare un proces verbal semnat de către persoane care în general nu sunt membri ai Parohiei, astfel a fost acceptat înregistrarea unei noi liste cu noi membri ai comunității.
Funcționarii responsabili de înregistrarea cultelor religioase și părților sale componente din cadrul Agenției Servicii Publice au admis înregistrarea unui nou statut in baza căruia a fost posibila trecerea parohiei in subordinea canonica a Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Rusa) deși nu a existat nici un acord din partea membrilor consemnați ai comunității.
La rândul său Mitropolia Moldovei cunoscând cu certitudine că solicitarea pentru aderarea la acest cult religios a parvenit din numele unui grup de persoane care nu au nici o legătură cu Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei din s. Dereneu, rn. Călărași a eliberat consimțământul pentru operarea unor modificări care erau ilegale.
Prin urmare, Agenția Servicii Publice în cârdășie Mitropolia Moldovei și agenți ai acesteia, au elaborat acte ilegale și au admis înregistrarea abuzivă a modificărilor ce a permis trecerea Parohiei din subordinea canonică a Mitropoliei Basarabiei în subordinea Mitropoliei Moldovei.
Preotul paroh și membri ai parohiei au anunțat funcționarii din cadrul Agenției despre erorile admise și înregistrarea abuzivă a modificărilor contrar tuturor procedurilor, care inițial au acceptat să înregistreze actele de reactivare a Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei din s. Dereneu. La doar câteva zile de la depunerea cererii de către Comunitatea din cadrul Mitropoliei Basarabiei, am constatat că funcționari din cadrul Agenției au transmis această informație către Mitropolia Moldovei care a întreprins acțiuni de blocare a procesului de revenire la statutul anterior.
Prin urmare, există o confirmare că angajați din cadrul Agenției Servicii Publice favorizează abuziv Mitropolia Moldovei în detrimentul altor culte religioase, în cazul nostru Mitropolia Basarabiei.
Mitropolia Basarabiei își arată îngrijorarea față de procedurile netransparente, ilegale și favoritismul Agenției Servicii Publice față de Mitropolia Moldovei. Solicităm factorilor de decizie din cadrul Agenției examinarea publică a acestei situații. Considerăm că persoanele care ilegal au admis înlocuirea listei de membri urmează a fi trași la răspundere penală pentru abuz în serviciu.
Aducem aminte că:
- La data de 04.03.2018, un grup de aproximativ 70 de persoane (dintre care 3 preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, sportivi de performanță și alte persoane), sub conducerea organizată și orchestrată de secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Protoiereu Vadim Corostinschi, s-a prezentat la Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din satul Dereneu, rn. Călărași, cu scopul de a prelua forțat acest edificiu. Locuitorii satului Dereneu aflînd despre intenția reprezentanților Mitropoliei Moldovei de preluare forțată, samavolnică și ilegală a bisericii, s-au mobilizat și au baricadat ușa centrală a bisericii, formînd un perete viu ca să nu le permită asaltanților să ocupe ilegal edificiul, ce se află sub gestiunea Mitropoliei Basarabiei. În context s-au produs îmbrînceli, strigăte, certuri, tulburare a ordinei publice și încălcarea bunelor moravuri. De către preoții Mitropoliei Moldovei au fost exercitate diverse acțiuni de instigare la ură și violență, rasială (pe motiv de deținere a cetățeniei române), discriminare religioasă, precum și chemare la dezordini în masă.
- La data de 05.03.2018, un grup mai mic de aproximativ 30 de persoane (dintre care 7 preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, sportivi de performanță și alte persoane), sub conducerea organizată și orchestrată de secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Protoiereu Vadim Corostinschi, s-a prezentat la Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din satul Dereneu, rn. Călărași, cu scopul de a prelua forțat acest edificiu. La acel moment nimeni nu se afla pe teritoriul bisericii. După intrarea pe teritoriu, aceștia au spart lacătul de la ușa din spate a bisericii, au intrat, au deschis ușa principală din interior și au schimbat lacătele la toate ușile, după care au baricadat intrarea în biserică și nu au permis intrarea enoriașilor sau a preotului. În tot acel timp, secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Protoiereu Vadim Corostinschi, în permanență se consulta și era dirijat la telefon de către cinevă. Acesta, mai tîrziu a menționat că acționează la indicația directă a Episcopului Petru de Hîncu, conducătorul Episcopia de Ungheni și Nisporeni din cadrul Mitropoliei Moldovei.
- În data de 06.03.2018, în satul Dereneu a venit un grup și mai mare de preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, cu scopul de a intimida credincioșii care s-au alăturat Mitropoliei Basarabiei, pentru a-i manipula și speria pe diverse criterii.
Situația cu privire la scandalul în jurul accesului către Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei din s. Dereneu durează de mai bine de 2 ani, timp în care agenți ai Mitropoliei Moldovei cu forța au luat clădirea Bisericii și de atunci Părintele Paroh care a fost susținut de majoritatea enoriașilor din sat este nevoit să desfășoare serviciile divine într-o construcție alăturată lăcașului de cult pe care a construit-o. Trebuie de menționat că atacurile s-au întețit și din partea administrației publice locale, la cîrmă căreia a venit anume organizatorul devastării bisericii și împiedicarea activității Parohiei, fostul președinte a Federației de Rugby din Moldova, asistat de zeci de sportivi de performanță, actualul Primar al s. Dereneu, Revenco Vasile.
Considerăm că organele de stat au admis încalcarea dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie ocrotit de art. 9 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, art. 31 din Constituția RM, art. 4-8 din LP nr. 125 din 11.05.2007 privind libertatea de conştiinţă, de gîndire şi de religie, pentru 15 persoane, precum și dreptul de aderare canonică față de cult religios, în persoana Mitropoliei Basarabiei.
Având în vedere acest aspect, solicităm Agenției Servicii Publice să redreseze situația creată din vina acesteia și în complicitate cu Mitropolia Moldovei, prin care membrii Comunității Religioase Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei, s. Dereneu, rn. Călărași au fost ilegal înlăturați de la conducerea comunității. Modalitatea de redresare constă în înregistrarea actelor de reconfirmare a statutului Comunității Religioase de până la efectuarea modificărilor ilegale de către Mitropolia Moldovei și agenții săi.
Solicităm organelor de anchetă, poliție și procuratură, să se sesizeze pe marginea circumstanțelor explicate în prezentul comunicat de presă, reieșind din ilegalitatea acțunilor de înregistrare a modificărilor operate în registrul de stat a persoanelor juridice de către registratul Veronica Ignat, din cadrul Agenției Servicii Publice, Departamentul de înregistrare a unităților de drept. Totodată o atenție deosebită merită și faptul falsificării actelor de gestiune a comunității menționate de către persoane neîmputernicite și străine persoanei juridice, iar aceste acte au produs efect juridice prejudicioase pentru un grup de 15 persoane.
Pentru mai multe detalii Preot Paroh Comunității Religioase Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei, s. Dereneu, rn. Călărași, Marin Florinel, tel. 060009672.
---
Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor
_______
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.