Agenția pentru Eficiență Energetică se transformă în Centrul Național pentru Energie Durabilă, începând cu 1 ianuarie 2024. Centrul va gestiona Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial, un mecanism de finanțare a instituțiilor din sectorul public, dar și o serie de registre publice privind statisticile în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. Decizia în acest sens a fost aprobată de Guvern, transmite IPN.
Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM) va oferi finanțări pentru măsuri de reducere a pierderilor de energie în locuințe, mecanismele de finanțare urmând a fi elaborate în următoarele luni. În acest sens, au fost deja selectate 25 de blocuri unde anul viitor vor fi efectuate audituri energetice și implementate măsuri de eficiență energetică.
Potrivit Ministerului Energiei, sectorul rezidențial este responsabil de consumul a circa 48% din consumul final brut de energie, iar performanța energetică, adică volumul de energie pentru întreținerea unui metru pătrat de locuință, este de peste două ori mai mare față de media Uniunii Europene. Majoritatea clădirilor au fost construite după standarde sovietice, care nu țin cont de mărimea pierderilor de energie. Până la 50% din energia livrată gospodăriilor casnice este irosită.
Pe lângă investițiile în eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și publice, Centrul Național pentru Energie Durabilă va gestiona și programe de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele noi, eficiente energetic. În prezent, este derulat în regim de test Programul Rabla electrocasnice, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și PNUD, care va fi preluat ulterior de Centrul Național pentru Energie Durabilă.
Totodată, instituția va gestiona un sistem informațional în domeniul eficienței energetice, care va cuprinde statistici privind eficiența energetică a clădirilor din țară și impactul măsurilor implementate. Centrul Național pentru Energie Durabilă va fi responsabil și de calificarea și evidența auditorilor energetici și verificarea calității serviciilor lor, calificarea evaluatorilor energetici care vor emite certificate de performanță energetică a clădirilor, de gestionarea registrului electronic al certificatelor de performanță energetică a clădirilor.