Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor este funcţională, iar din luna iunie va efectua primele controale de stat, a anunţat într-o şedinţă directorul acesteia, Gheorghe Gaberi. Agenţia a fost creată la 16 ianuarie 2013, prin decizia Guvernului, obiectivul acesteia fiind de a monitoriza siguranţa alimentelor pe tot lanţul, de la producători până în magazine şi unităţi de alimentaţie publică, transmite IPN.
În acest moment sunt create 39 de subdiviziuni teritoriale şi 15 posturi de control la frontieră şi în punctele de vămuire. „Au fost elaborate planurile controalelor de stat pe trei domenii: sănătatea plantelor, sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor. Vom urmări ca la efectuarea controalelor să fie respectate cerinţele de siguranţă aplicate în Uniunea Europeană. Pentru realizarea acestor planuri e nevoie de 12 mln de lei, bani pe care sperăm să-i obţinem la rectificarea bugetului pe anul 2013”, a comunicat directorul.
Gheorghe Gaberi a spus că o verigă importantă în garantarea siguranţei alimentelor o constituie laboratoarele. Autoritatea în domeniu a elaborat o strategie de reformare a laboratoarelor, se lucrează cu mai mulţi donatori pentru dotarea lor. Următorii paşi ţin de aprobare tarifelor pentru fiecare investigaţie. „Fără laboratoare dotate şi fără acreditarea laboratoarelor conform procedurilor europene şi internaţionale stabilite, nu vom putea garanta siguranţa produselor noastre şi obţine credibilitatea consumatorilor, atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe”, a subliniat directorul.
Gheorghe Gaberi a mai spus că asistenţa oferită de Banca Mondială prin proiectul „Agricultura competitivă” va ajuta instituţia să-şi sporească capacităţile, să doteze oficiul central cu sisteme informaţionale necesare comunicării cu subdiviziunile teritoriale. Vor fi dotate cu echipament 4 puncte de control la frontieră. Pentru dotarea altor 10 se lucrează cu proiectul USAID CEED II şi cu alţi donatori.
Crearea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor este prevăzută în proiectul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, aflat în proces de negociere.