Agenda politică a PDM va fi agenda apropierii de oameni şi de problemele lor, rezoluție

Activitatea Partidului Democrat se va concentra în continuare pe principii ca atitudine faţă de oameni, grijă faţă de ei, dreptate, dezvoltare, demnitate şi valori. Aceste obiective se conțin în rezoluția adoptată de Consiliul Naţional Politic al PDM, care s-a întrunit joi seara, 14 decembrie, transmite IPN.

„Împreună cu colegii noștri am efectuat o evaluare a activității partidului, a reprezentanților noștri din Guvern, din Parlament pe perioada unui an, adică de la ultimul nostru congres, care a avut loc în decembrie 2016. Ca preşedinte al Partidului Democrat am prezentat şi un raport de activitate pe perioada aceasta colegilor”, a declarat liderul PDM, Vlad Plahotniuc într-un briefing de presă, susținut după ședința Consiliului.

Referindu-se la principalele teze din rezoluție, Vlad Plahotniuc a menţionat că unul dintre principiile în baza căruia formațiunea își va desfășura activitatea este atitudinea. „Schimbarea clasei politice trebuie să înceapă de la politicieni şi, în primul rând, de la o schimbare de atitudine faţă de cetățeni, de la asumarea responsabilităților, de la direcționarea clară a activității lor spre interesul oamenilor. Reforma clasei politice, pe care am lansat-o deja în acest an, trebuie continuată pornind chiar de la acest obiectiv – o schimbare radicală a atitudinii politicienilor faţă de cetățeni”, spus liderul PDM.

Potrivit rezoluției, „educația este unul dintre domeniile în care s-a improvizat enorm anii trecuți, cu efecte extrem de negative asupra copiilor, părinților şi profesorilor. Este un domeniu greoi şi birocratic, care necesită transformări profunde”. În document de asemenea se mai spune că sănătatea şi protecția socială sunt domenii în care oamenii așteaptă ca statul să se implice mai mult, iar PDM va veni în scurt timp cu un nou concept de gestionare a acestor domenii, unul care să aibă la bază atât modernizarea lor, cât şi eliminarea abuzurilor şi inechității sociale.

Un alt principiul menţionat este dreptatea. „Oamenii spun că simt nedreptăți în mai multe domenii, începând cu modul în care a funcționat justiția în acești ani, până la modul în care au acționat instituțiile de anchetă sau control. E adevărat, Republica Moldova este o ţară în care nivelul abuzurilor în aceste domenii este încă ridicat. De aceea, PDM a început ample acțiuni de reducere a instituțiilor de control care aveau ca principală activitate hărțuirea oamenilor, fie că vorbim de simpli cetățeni sau de oamenii de afaceri. Este un domeniu în care vom continua să facem curățenie, chiar cu mai multă fermitate şi determinare, așa încât oamenii să nu mai trăiască cu frică din cauza abuzurilor care s-au comis ani de zile împotriva lor”, se precizează în rezoluție.

PDM planifică să lanseze în perioada imediat următoare un amplu program de construire şi reabilitare a drumurilor din ţară, un domeniu care necesită o intervenție urgentă a statului. „Pentru anii următori, vom propune un program ambițios pentru localitățile din Republica Moldova – „Un drum asfaltat în fiecare sat”, prin care să îmbunătățim considerabil infrastructura şi potențialul de dezvoltare a satelor. Acest program va fi demarat chiar la începutul anului 2018”, a citat politicianul din rezoluție.

Vlad Plahotniuc a mai spus că moldovenii trebuie să-şi recapete demnitatea – fie că este vorba despre modul în care sunt tratați în ţară de către instituțiile statului, fie că este vorba despre atitudinea venită din extern. „Politica şi acțiunile PDM sunt şi vor fi orientate în continuare spre respectarea şi protejarea demnității moldovenilor. E timpul ca Moldova să aibă o voce fermă pe extern şi noi suntem cât se poate de motivați să dăm conținut acestor aspirații ale noastre, ca ţară şi societate”, a notat liderul formațiunii.

Politicianul a spus că PDM crede în valorile europene şi le promovează prin reformele pe care le fac reprezentanţii săi în Guvern şi Parlament. În opinia sa, integrarea europeană trebuie scoasă din zona populismului politic, unde a fost utilizată atâția ani, şi mutată în zona strategiei naționale de dezvoltare a ţării. „Reprezentanții noștri în Guvern şi Parlament vor avea ca sarcină respectarea acestor principii de lucru şi vor fi evaluați periodic în funcţie de rezultate, astfel încât să nu pierdem din dinamica schimbărilor, din motivație şi profesionalism”, se mai spune în rezoluție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.