Agenda de reforme în domeniul securităţii şi calităţii produselor agroalimentare va obţine sprijin
Proiectul „Agricultura Competitivă” va sprijini agenda de reforme în domeniul securităţii şi calităţii produselor agroalimentare. O decizie în acest sens a luat Guvernul în şedinţa de miercuri, 22 februarie, notează Info-Prim Neo.
Guvernul a decis printr-o decizie a sa iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanţare între Republica Moldova Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (AID) a Băncii Mondiale în vederea realizării proiectului „Agricultura Competitivă”. Precum a menţionat ministrul finanţelor, Veceslav Negruţa, proiectul va susţine agenda de reforme a Guvernului în domeniul securităţii şi calităţii alimentare. Proiectul va sprijini eforturile de îmbunătăţire a oportunităţilor de piaţă pentru agricultori prin oferirea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii post-recoltare, crearea asociaţiilor de producători şi gestionarea bună a terenurilor.
Beneficiari ai proiectului vor fi atât sectorul privat, cât şi cel public şi asociativ. În sectorul public activităţile vor fi concentrate pe îmbunătăţirea capacităţilor instituţiilor-cheie care să permită gestionarea corespunzătoare a securităţii alimentelor.
Costul total al proiectului este de 28,4 mln dolari, dintre care 18 mln constituie, creditul oferit de AID, grantul acordat de facilitatea Globală de Mediu în valoare de 4,4 mln dolari, grantul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare internaţională de 4mln dolari şi contribuţia Guvernului în valoare de 2 mln dolari.
Împrumutul de la AID se acordă pe 25 ani, perioada de graţie fiind de 5 ani, taxa de angajament 0,5%, taxa de deservire 0,75% şi dobânda de 1,25%. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 5 ani.