After Poll: Igor Dodon – 40,1% și Maia Sandu – 35,1%

Igor Dodon și Maia Sandu ar urma să acceadă în turul doi al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor exercițiului „After Poll”, efectuat de către un grup de inițiativă din societatea civilă. Conform datelor obținute la telefon, de la alegători, candidatul independent Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, ar acumula la alegeri 40,1% din sufragii, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate – 35,1%.

Conform rezultatelor finale sondajului, pentru candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, ar vota 11,4% din respondenți. Pentru candidata Partidului Politic Șor, Violeta Ivanov – 6,4%. Pentru candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase – 2,9%, iar pentru candidatul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu – 1,9%. Pentru candidatul Blocului electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă, s-au pronunțat 1,3% din intervievați, iar pentru candidatul Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu – 1%.

Într-un briefing de presă, Valeriu Pașa, expert „WatchDog.MD”, a spus că sondajul nu include respondenții din diasporă și nici pe cei din regiunea transnistreană.

Sociologul Vasile Cantarji, de la Compania CBS Research, a declarat că, au fost contactați 4672 de respondenți, dintre care 3 096 au fost la vot. Din numărul votanților, doar 1865 au fost de acord să spună cu cine au votat. Apelurile au fost efectuate de la ora 12.00 și până la ora 21.30. Rata de refuz constituie 36%, fiind una sporită.

Victor Ciobanu, analist independent, a declarat că s-a confirmat ușoara creștere în cazul candidatei Maia Sandu. Or, votanții de dreapta, de regulă, ies, mai târziu la alegeri. Potrivit lui, sondajul urmează să fie realizat și în cel de-al doilea tur și oamenii sunt îndemnați să răspundă cât mai sincer. În opinia sa, rata de refuz se explică prin pseudo-sondajele telefonice, din campania electorală, care au avut ca scop să manipuleze alegătorii.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a menționat că acest exercițiu a fost unul extrem de util, pentru că cetățenii, data viitoare, vor răspunde mai activ. Potrivit lui, este posibil ca oamenii să nu aibă încredere în cei care adresează întrebări și este de înțeles acest lucru, însă autorii cercetării nu publică decât răspunsul, nu și informația despre persoană. Referindu-se la rezultate, directorul IPP a precizat că cifrele sunt aproximative, pentru că mai vin rezultatele din diasporă și regiunea transnistreană. Însă, în opinia sa, primii doi candidați nu își vor schimba pozițiile și aceștia vor concura în turul doi.

Ștefan Gligor, expert independent, a declarat că, în pofida criticilor guvernării în privința acestui exercițiu, sunt rezultate prezentate cu maximă obiectivitate și maximă transparență. Și societatea are nevoie de astfel de exerciții, mai ale pe fonul încălcărilor care s-au înregistrat astăzi. Potrivit lui, din nou a fost marginalizat dreptul la vot pentru cetățenii din diasporă, unde s-au format cozi. La fel, fost văzută situația de transportate a alegătorilor din stânga Nistrului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.