Perioada de aflare în șomaj tehnic se va reduce de la șase la patru luni. Totodată, va fi redus și cuantumul indemnizației din salariu, de la 75% la 50%. Modificarea în cauză la Codul Muncii se regăsește într-un proiect de lege votat de Parlament în prima lectură joi, 6 iulie, transmite IPN.
Viceministrul muncii, protecției sociale și familiei, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în plenul legislativului că modificările aduse amendează 18 articole din Codul Muncii. Una din modificări stabilește că salariaților care s-au înscris din proprie inițiativă în instituțiile de învățământ superior sau mediu de specialitate, la secțiile serale şi cele fără frecvență, şi care învață cu succes, li se pot acorda anumite garanții şi compensații în modul prevăzut de contractul colectiv sau cel individual de muncă.
La fel, în Codul Muncii a fost introdusă noțiunea de „staționare”, care este o acțiune delimitată de șomajul tehnic. Staționarea reprezintă imposibilitatea temporară a continuării activității de producție de către unitate, de către o subdiviziune a acesteia, de către un salariat sau un grup de salariați și poate fi produsă din cauze ce nu depind de angajator sau salariat. Totuși, în cazul în care staționarea e produsă din vina angajatorului, cu excepția perioadei şomajului tehnic, angajatorul este obligat să-i compenseze salariatului salariul pe care acesta nu l-a primit. Salariatul din vina căruia s-a produs staționarea nu este remunerat pentru orele de staţionare.
Concediile de odihnă anuale suplimentare se vor alipi la concediul de odihnă anual de bază. În cazuri excepționale, dacă acordarea integrală a concediului de odihnă anual salariatului în anul de muncă curent poate să se răsfrângă negativ asupra bunei funcţionări a unităţii, o parte din concediu, cu consimțământul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanților salariaților, poate fi amânată pe anul de muncă următor. În asemenea cazuri, în anul de muncă curent salariatului i se vor acorda cel puțin 14 zile calendaristice din contul concediului de odihnă anual, partea rămasă urmează a-i fi acordată până la sfârșitul anului următor.
O altă modificare prevede că, în caz de reţinere a indemnizației de concediu, a plăților în caz de eliberare sau a altor plăti ce se cuvin salariatului, acestuia i se plătesc suplimentar, pentru fiecare zi de întârziere, 0,3% din suma neplătită în termen. În varianta veche a legii acest cuantum este de 0,1%.