57% din cazurile de deces din Moldova sunt cauzate de afecţiunile cardiovasculare. Solicitat de IPN, medicul cardiolog Alexandru Cărăuş, doctor habilitat în medicină, vicedirector al Institutului de Cardiologie, a menţionat că situaţia este asemănătoare cu cea la nivel mondial, unde afecţiunile inimii cauzează de la 52% la 60% dintre cazurile de deces.
Medicul cardiolog a menţionat că în Moldova se atestă o întinerire a bolilor cardiovasculare, din cauza modului nesănătos de viaţă, care duce la apariţia procesului de ateroscleroză. Alimentaţia incorectă, cantităţile mari de grăsimi animale consumate, tabagismul – duc la îmbătrânirea vaselor sangvine şi la apariţia hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat sau mărirea colesterolului. Decesele din cauza bolilor cardiovasculare sunt cauzate în mare măsură de faptul că persoanele se adresează prea târziu la medic.
„Oamenii trebuie să înţeleagă că profilaxia bolilor cardiovasculare este mai ieftină decât tratamentul şi mai eficientă. Dar acest lucru ţine de cultura oamenilor, de cât de bine cunosc factorii de risc şi simptomele care pot surveni într-un atac de cord şi ce trebuie să facă pentru a preveni aceste lucruri”, a mai spus medicul.
Anual circa 10 mii de persoane sunt internate în Institutul Cardiologic din capitală, iar peste 40 de mii de persoane se adresează la serviciile de consultaţie la dispensarul din cadrul instituţiei.
Duminică, 29 septembrie, este marcată Ziua mondială a inimii. Genericul din acest an este: „Să alegem calea spre o inimă sănătoasă”. Scopul acţiunilor organizate cu ocazia acestui eveniment este de a informa populaţia despre pericolul maladiilor cardiovasculare şi de a promova măsurile de prevenire pentru a reduce riscul îmbolnăvirii.