Adunarea Populară nu a aprobat componența Comitetului Executiv al Găgăuziei

Adunarea Populară a Găgăuziei, reunită astăzi la Comrat, nu a aprobat componența Comitetului Executiv propus de bașcanul Evghenia Guțul. Deputații din regiune nu au ajuns nici să examineze componența nominală, invocând o eroare de structură. Și anume, în Comitetul Executiv au fost incluși președinți de raioane, în timp ce ar fi trebuit să fie incluși reprezentanți ai administrației raionale, scrie portalul gagauzinfo.md, citat de IPN.

În consecință, deputații Adunării Populare nu au aprobat nici structura viitorului Comitet Executiv, nici componența nominală a acestuia. „Ce se va întâmpla în continuare, va decide Adunarea Populară. Nu știu cum vor vota ei”, a declarat după ședință Dmitri Konstantinov, președintele Adunării Populare.

Discuțiile aprinse din Adunarea Populară au avut loc pe fundalul unei manifestații organizate la Comrat de susținătorii Evgheniei Guțul și ai fostului partid Șor, care a fost declarat neconstituțional și interzis în Republica Moldova. Manifestanții au cerut aprobarea componenței Comitetului Executiv.

Săptămâna trecută, Adunarea Populară nu a inclus pe ordinea de zi aprobarea componenței Comitetului Executiv. Evgheniei Guțul i s-a solicitat să facă modificări în echipă. Nemulțumirea a stârnit-o faptul că din 21 de candidați trei sunt complet străini etniei găgăuze, nici măcar nu cunosc limba. La ședința de astăzi, Evghenia Guțul a propus neschimbată componența Comitetului Executiv.

Legea prevede că bașcanul Găgăuziei este în drept să dizolve înainte de termen Adunarea Populară dacă Comitetul Executiv nu este format în decurs de 45 de zile de la propunerea componenței acestuia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.