Adunarea Parlamentară a OSCE susţine demersurile de evacuare a trupelor şi armamentului rusesc din regiunea transnistreană
Adunarea Parlamentară a OSCE susţine cererea preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, de evacuare a trupelor şi armamentului rusesc din regiunea transnistreană şi îndeamnă Federaţia Rusă să reia negocierile în reglementarea problemei transnistrene în formatul „5+2, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Parlamentului Republicii Moldova.
O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova a participat, în perioada 6-10 iulie, la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care s-a desfăşurat la Oslo, Regatul Norvegiei. La adunare au fost discutate şi adoptate mai multe acte importante, inclusiv rezoluţia privind Republica Moldova.
Adunarea Parlamentară a OSCE solicită reluarea discuţiilor de soluţionare a problemei transnistrene în formatul 5+2, cu participarea mediatorilor din Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE şi a observatorilor din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Scopul principal în procesul de soluţionare al conflictului transnistrean constă în identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţa Republicii Moldova, în limitele hotarelor sale, recunoscute de comunitatea internaţională.
OSCE face apel către Federaţia Rusă de a relua şi finaliza procesul de retragere a trupelor şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional, precum şi cu angajamentele asumate în cadrul OSCE. Adunarea Parlamentară a OSCE a reiterat disponibilitatea susţinerii păcii, stabilităţii şi statului de drept în Republica Moldova.
Tematica sesiunii a XIX-a a AP OSCE a fost „Statul de drept: Combaterea criminalităţii transnaţionale şi corupţiei”. La sesiunea anuală a OSCE au participat peste 300 de deputaţi din forurile legislative ale celor 56 de state membre ale OSCE.