Adunarea Națională din 21 mai – mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului CPE. Dezbatere IPN

Adunarea națională numită generic: „Moldova Europeană”, care va avea loc în această duminică, 21 mai, este un eveniment de reconciliere națională și un îndemn la coeziune a societății și forțelor politice, dar și o platformă de a arăta cât de mult Republica Moldova își dorește integrarea în Uniunea Europeană. De această părere sunt invitații dezbaterii publice „Adunarea Națională din 21 mai – mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului Comunității Politice Europene”, organizate de IPN.

Octavian Țîcu, doctor în istorie și fost deputat, este de părere că este un eveniment care are mize politice, geopolitice și civilizaționale, întrucât de el depinde viitorul politic al Republicii Moldova. Potrivit lui, autoritățile au întârziat foarte mult cu această adunare, care ar fi trebuit să se întâmple în momentul în care Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat la aderare.

„Este un lucru absolut istoric și nu a fost pe deplin înțeles de către cetățenii Republicii Moldova, dar nici de actuala guvernare. Ca să înțelegeți, în viața noastră fiecare om ar vrea să tragă un loz de un milion de euro la loto sau în altă parte. Asta a fost biletul nostru de loto pentru Uniunea Europeană. Gândiți-vă că noi nu am fi obținut acest lucru dacă nu era războiul din Ucraina, dacă nu erau situațiile în care n-am pomenit. Dar, cu regret, spre deosebire de societăți cum ar fi cea georgiană, care spre exemplu și-a manifestat profund nemulțumirea față de faptul că nu a fost introdusă în integrarea europeană ca stat candidat, sau ucrainenii, care luptă pentru a fi membri NATO și a UE, moldovenii cumva au reacționat calm, nu am avut nicio manifestare de sprijin popular a acestei idei, dar ea este foarte importantă. Să înțelegeți că marile idei au nevoie de susținere și de o prezență în spațiul public. Noi nu am fi reuși în 27-31 august 1989 să impunem unui regim comunist și armatei sovietice limba română și nu am fi reușit să obținem Independența în 27 august 1991 fără prezența de 700 de mii de oameni care au pus o presiune extraordinară asupra tuturor forțelor care erau ostile și care pur și simplu le-au copleșit și le-au intimidat”, a spus Octavian Țîcu.

Victoria Roșa, expertă asociată la Asociația pentru Politică Externă, este de părere că Adunarea „Moldova Europeană” comportă elemente civice prin care autoritățile încearcă să comunice mai mult cu cetățenii în ceea ce privește procesul de integrare în UE într-o situație regională și conjuncturală foarte complicată. „Cu siguranță nu putem să spunem că este totalmente apolitic, întrucât vectorul de integrare europeană este un proces care comportă anumite procese politice. Din această perspectivă, sunt anumite nuanțe politice. Însă trebuie să menționăm faptul că totuși acest eveniment este organizat la inițiativa președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și el vine ca să adune societatea în jurul unei idei naționale, a ideii de integrare europeană, idee care practic transformă atât societatea Republicii Moldova, cât și structurile instituționale. Din acest punct de vedere aș opta pentru faptul că ar fi un eveniment apolitic, dar bineînțeles că nu putem exclude acele conotații politice despre care vorbeam. Este foarte important să aibă loc astfel de evenimente, întrucât doar așa putem antrena populația într-un proces deschis și echilibrat de discuții și, în același timp, de informare în ceea ce privește procesul de integrare europeană. Să știți că se întâmplă foarte multe lucruri la nivel instituțional, însă aceste procese sunt mai puțin înțelese de către cetățenii Republicii Moldova. Din acest considerent este foarte important ca procesul de integrare europeană să conțină și anumite procese civice”, a declarat Roșa.

Chiril Moțpan, vicepreședinte al Platformei DA, fost deputat, ex-președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, a declarat în cadrul dezbaterii că astfel de evenimente sunt importante, însă e organizat tardiv. Cu toate acestea, manifestația este una importantă în contextul în care, la începutul lunii iunie, Republica Moldova va găzdui un eveniment major – Summitul Comunității Politice Europene, dar există și anumite riscuri de securitate. „Vor fi solicitate la maximum forțele de ordine, dar eu sper că și cealaltă parte a societății, care nu vrea să se integreze în Europa, să înțeleagă totuși importanța acestui eveniment. Orice situație de conflict, orice situație de încercări de a organiza busculade și alte lucruri trebuie să fie din start sistate. Cred că organele de drept au suficientă forță, deși, zic încă o dată, nu ne-am dori niciun fel de acțiuni violente, nu ne-am dori acțiuni care să transmită un mesaj prost și partenerilor noștri din Europa. Să avem în vedere că pe 1 iunie va avea loc aici un eveniment istoric, epocal, vin în ospeție șefii a peste 40 de state, ceea ce înseamnă extraordinar de mult pentru Republica Moldova.”, spune Chiril Moțpan. 

Chiril Moțpan menționează că Adunarea „Moldova Europeană” ar trebuie să fie un eveniment care să consolideze societatea și să dea un mesaj clar partenerilor europeni că Republica Moldova își dorește integrarea în Uniunea Europeană, mai ales în contextul în care este țară gazdă pentru Summitul Comunității Politice Europene, având posibilitatea de a primi în vizită liderii multor state, ceea ce „reprezintă un mesaj de susținere fără margini a parcursului european al Republicii Moldova, fapt pe care trebuie să îl accepte și să înțeleagă toată populația. „Din păcate, s-a creat o ruptură dintre o parte a societății pro-europeană și o altă parte, destul de consistentă, care este departe de interesele naționale ale Republicii Moldova”, a spus Chiril Moțpan.
 

Dezbaterea publică „Adunarea Națională din 21 mai –  mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului Comunității Politice Europene”  s-a desfășurat în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.