Adrian Dupu: E important să avem în Republica Moldova generații educate în spirit proeuropean

România investește în calitatea educației din Republica Moldova pentru că-și dorește generații educate în spirit proeuropean. O spune secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul Românei, Adrian Dupu. În același timp, reprezentanții guvernării de la Chișinău spun că-și doresc intensificarea relațiilor comerciale cu România, menționând că Bucureștiul oferă un sprijin enorm țării prin vinderea de energie electrică, chiar dacă la un preț mai mare față de prețul oferit anterior de centrala de la Cuciurgan, notează IPN.

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că România a devenit țara pe care cetățenii moldoveni o percep ca fiind un colac de salvare pentru Republica Moldova. Potrivit sondajului realizat recent de CBS Research la comanda IDIS Viitorul și a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) din România, 29,7% dintre respondenți consideră că România este țara care ajută cel mai mult Republica Moldova.

„Este îmbucurător faptul că România nu este doar o destinație pentru exporturi, dar este țara care se bucură de recunoaștere pentru faptul că ajută cel mai mult cetățenii Republicii Moldova și este un factor de stabilitate. România a devenit colacul de salvare pentru sistemul de energie. Pe viitor e nevoie de eforturi sporite pentru ca infrastructura critică să urmeze același model de dezvoltare accelerată ca și în România. Să integrăm Republica Moldova în spațiul comun integrat, mă refer la energie, securitate, sistem de asigurări, sistem de educație universitară. România sprijină alături de alte state Republica Moldova prin intermediul platformei de sprijin, dar Republica Moldova nu poate umbla tot timpul doar după sprijin. Ar trebui să dublăm eforturile pentru redresarea economică”, a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

În același timp, reprezentanții guvernării se arată recunoscători autorităților de la București pentru oportunitatea de a procura energie electrică din România. În prezent, 80% din necesarul de energie electrică este procurat de peste Prut. Ieri, compania Energocom a anunţat că prețul mediu pentru 1 MW/h de energie electrică procurat de pe bursa din România timp de o lună a fost 231 de euro.

„Vrem să avem comerț cât mai intens cu România și faptul că achiziționăm electricitate din România este un pas foarte important. Noi zilnic depunem eforturi ca să avem contracte bilaterale pe termen lung. Acum e o problemă de capacitate și în România, adică și România importă o anumită cantitate de electricitate. Dar de la 1 ianuarie vor fi mai multe oportunități și se discută detalii pentru a avea contracte pe termen lung. În situația de avarie în care ne aflăm este extrem de bine că putem procura și de pe bursă”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

În același timp, reprezentanții Guvernului de la București spun că domeniul educației este prioritar pentru autoritățile române. În acest context, ieri, România a venit cu o donație de echipament digital pentru 20 de instituții de învățământ din Republica Moldova.

„20 de școli din toată Republica Moldova vor primi table inteligente, laptop-uri, imprimante multifuncționale. Încercăm să ajutăm procesul educațional din Republica Moldova să țină pasul timpurilor în care trăim, în care digitalizarea joacă un rol foarte important. Pe perioada pandemiei ne-am convins cât de important este ca lecțiile să se desfășoare chiar dacă elevii nu puteau veni la școală. Ne bucurăm că putem să contribuim. România pune un mare accent pe educație. Credem că doar prin educație putem să schimbăm și mentalitatea și paradigma. Este important ca să avem generații educate în spirit proeuropean”, a spus secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

Donația Guvernului României pentru școlile din Republica Moldova este parte a programului „Digitalizarea Educației” și are o valoare totală de 3 milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.