Adrian Candu, vicepreşedinte al Partidului Democrat, preşedinte al Parlamentului, a publicat pe blogul său un articol, care poate fi apreciat drept un manifest al formaţiunii în această perioadă de criză a Republicii Moldova şi deschide mai multe paranteze în ceea ce priveşte viziunea PDM asupra cauzelor actualei stări de lucruri şi căilor de „recredibilizare a Moldova, acasă şi în lume”. Cu titlul de OP-ED, IPN preia aici textul respectiv şi îşi exprimă disponibilitatea de a prelua, în aceleaşi condiţii, şi viziunile la aceleaşi teme ale altor actori politici importanţi.
---
Avem nevoie, mai mult ca oricând în ultimii ani, de recredibilizarea Moldovei acasă şi în lume: trebuie să facem ce e corect şi să ne restabilim reputaţia faţă de cetăţeni şi faţă de partenerii internaţionali, fie cei geopolitici sau financiari. Încrederea în noi a fost zdruncinată de cearta, când surdă, când publică, între colegii de alianţă, de frauda bancară, care trebuie să-şi găsească vinovaţii, precum şi de felul cum am comunicat cu oamenii în general, cât şi în cadrul reformelor. Noua politică, dar şi noul guvern de la Chişinău, nu trebuie să repete greşelile coaliţiei precedente.
Din păcate, PLDM nu a înţeles că interesul Moldovei e mai presus de interesul individual şi de partid. Nu e vina Moldovei şi a cetăţenilor că Vlad Filat e acuzat de corupţie sau că PLDM nu vrea să îşi asume guvernarea şi caută scuze penibile în acest sens. Însă, e dreptul Moldovei şi al cetăţenilor ei să aibă, cât se poate de repede, un nou guvern, care să îi respecte, care să aibă un plan de stabilizare a ţării şi care să continue, prin eficientizarea justiţiei şi luptei anticorupţie. Şi, mai ales, e dreptul Moldovei şi al cetăţenilor să afle vinovaţii de jaful bancar şi să îi vadă pedepsiţi: noi nu am fost dispuşi să negociem justiţia de dragul fostei coaliţii. Acei membri sau deputaţi PLDM care cred în lupta anticorupţie, care vor lămurirea jafului bancar şi continuarea drumului european al ţării, şi vor să participe într-un guvern în interes naţional, pentru stabilitatea ţării, sunt bineveniţi în cadrul noii coaliţii de guvernare. Ţara are nevoie de un guvern cu o majoritate cât mai stabilă.
PSRM şi Usatîi au alte opţiuni geopolitice, care fac să rămână în izolare: adevărul e că în noiembrie 2014 majoritatea cetăţenilor au spus DA drumului european, moldovenii văd prosperitatea la Vest, în cadrul Uniunii Europene, nu la Est, cu o variantă mai proaspătă de Uniune Sovietică, Uniunea Euroasiatică. În consecinţă, PDM, fiind fidel drumului european, nu putem face echipă - asta supără PSRM-ul care caută agitaţie atât în Parlament, cât şi pe străzi. Am însă încredere în cetăţenii Moldovei că văd jocul lor: critică şi atât, fără să aibă soluţii. Putem face echipă cu PCRM dacă această formaţiune îşi exprimă în scris, în cadrul unui acord parlamentar clar, sprijinul pentru continuarea drumului european al Moldovei, ataşamentul pentru valorile europene şi reformele necesare aderării, la momentul oportun, la Uniunea Europeană.
Oricine este ataşat valorilor europene este binevenit în cadrul noii coaliţii, pentru a stabiliza ţara şi a-i reda direcţia clară a reformelor, a modernizării. Liderul unei asemenea coaliţii trebuie sa fie un om politic care a demonstrat deja, prin fapte concrete, că poate lucra pentru binele ţării şi moderniza în plan european Moldova. Totodată, trebuie să fie cineva care poate pune interesul ţării dincolo de interesul de partid.
E important ca în viitoarea coaliţie să se regăsească, ca şi până acum, partide din toate familiile politice europene: în fond, tragem cu toţii în aceeaşi direcţie şi suntem cu toţii preocupaţi de situaţia Moldovei. Nu e loc de jocuri politice când miza e stabilitatea ţării şi direcţia europeană. Prin PDM, PL şi PPEM sunt reprezentaţi şi socialiştii europeni, şi liberalii şi popularii europeni.
Avem nevoie de un plan rapid, concret, care să ne ofere posibilitatea să redăm încrederea oamenilor: putem stabiliza ţara, reveni la prosperitate şi să facem dreptate. Asta şi vom face: trebuie doar să vrem, să ne suflecăm mânecile şi să fim serioşi. Există oameni competenţi atât în partide, cât şi în afara lor şi trebuie să deschidem uşa politicii de la Chişinău către moldovenii talentaţi şi patrioţi din ţară şi din străinătate.
Eu si colegii din PDM intenţionăm să facem exact aceste lucruri, în negocierile din zilele următoare; dincolo de orgolii politice ţara are nevoie de noi toţi, de stabilitate. Ne dorim ca Uniunea Europeană, Statele Unite, prietenii buni ca România şi ceilalţi parteneri internaţionali să sprijine aceste eforturi de bună credinţă. Ne dorim încheierea acordului cu FMI cât se poate de repede. În planul integrării europene suntem hotărâţi să facem din nou din Moldova „povestea de succes a Estului” prin recuperarea lunilor pierdute. Pe scurt, vom stabiliza economia, respecta justiţia, asculta cetăţenii şi ne vom ţine cuvântul faţă de parteneri accelerând reformele. Avem însa nevoie de încrederea voastră pentru a reuşi, căci nu putem face miracole imediat, e nevoie de răbdare pentru o reuşită clară în câteva luni.
Andrian Candu