Prioritățile guvernării țin de restabilirea capacității instituțiilor să lucreze în interesul oamenilor, livrarea unor beneficii, oferirea unui suport social cetățenilor și gestionarea crizelor care nu se mai termină în Republica Moldova, „pentru că am moștenit un bagaj întreg de probleme pe care acum încercăm să le rezolvăm”, a menționat Adrian Băluțel, deputat din partea Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate în Parlament, în cadrul dezbaterii publice la tema „Indulgența acordată guvernării expiră. O sută de zile de guvernare în viziunea puterii, opoziției și societății”, organizată de IPN.
Adrian Băluțel a făcut apel la societate să aprecieze activitatea guvernării în primele 100 de zile citind mai întâi programul de guvernare, „pentru ca să știe ce să critice și ce să ceară de la guvernare, cetățenii trebuie să citească programul de guvernare”,
„Guvernările corupte au erodat capacitatea acestui stat să lucreze în interesul cetățeanului. Scopul de bază al echipei majorității din Parlament, a echipei de la Guvern, este să crească capacitatea instituțiilor să lucreze în interesul oamenilor, să livreze niște beneficii imediate și palpabile cetățenilor. Noi am demonstrat acest lucru în primele 100 de zile, realizând cea mai mare creștere de pensii din, probabil, întreaga istorie modernă a Republicii Moldova, reducând tarifele pentru multe din serviciile publice, deschizând țara către susținerea internațională, care s-a exprimat în susținerea financiară din partea UE, din partea țărilor partenere, lucru care era blocat până acum. Aceasta se va traduce în proiecte de infrastructură, în susținerea directă a cetățenilor și a populației”, a menționat Adrian Băluțel.
Guvernarea PAS s-a orientat pe livrarea unor beneficii imediate cetățenilor. O componentă importantă a activității Guvernului este redresarea economică, „ceea ce înseamnă susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. În primele 100 de zile am reușit să avem un pachet exhaustiv de digitalizare și de debirocratizare, lucru care va permite antreprenorilor să activeze mai ușor, să relaționeze cu statul mai ușor, să se țină mai departe de instituțiile care anterior foloseau mecanismele birocratice pentru luări de mită și tot felul de ilegalități”, a specificat deputatul.
„Ne dorim curățarea instituțiilor statului și ați văzut stoparea uneia din cele mai mari achiziții ilegale, care se întâmpla la Agenția de Achiziții Publice și care a fost stopată din primele zile ale guvernării PAS. Cetățenii au văzut cu cât au crescut în primele 100 de zile încasările Serviciului Vamal, au văzut ce diferență uriașă de bani se scurgea în direcții necunoscute. Restabilirea capacitații instituțiilor vizează oprirea unor asemenea ilegalități, presupune să lucreze eficient și să colecteze resursele care sunt ale oamenilor, ale statului”, a precizat Adrian Băluțel.
Un element important al activității guvernării PAS este gestionarea eficientă a crizei pandemice. „Noi am intrat în procesul de guvernare într-o situație în care criza pandemică a fost determinată de gravitatea boii în sine, dar și de foarte mulți factori politici și administrativi. Foarte mult timp Republica Moldova, din cauza izolării, a rămas fără vaccin. Datorită eforturilor doamnei președinte am reușit să obținem acest lucru. Dar am văzut o rezistență enorm de mare din partea precedentei guvernări, să implementeze măsuri de protecție a cetățenilor, să asigure toate măsurile necesare pentru prevenirea bolii. Dar cel mai important, să asigure un suport și o legitimitate a campaniei de vaccinare .Acum noi trebuie să gestionăm acest lucru, să convingem oamenii. În acest sens, guvernarea a făcut în primele 100 de zile ceea ce nu s-a făcut de la începutul pandemiei: a acordat mai mute zile libere persoanelor care se vaccinează, a decis achitarea unei alocații de șomaj și altele”, a menționat deputatul PAS
Dezbaterea publică la tema „Indulgența acordată guvernării expiră. O sută de zile de guvernare în viziunea puterii, opoziției și societății”, este ediția 211 a ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.