Adresare către Comisia de la Veneția, reprezentanți ai Consiliului Europei, Ambasadelor Americană, Britanică și Rusă

Stimați membri ai Comisiei de la Veneția și reprezentanți ai Consiliului Europei, ai ambasadelor Americană, Britanică și Rusă,

Noi, cetățenii Republicii Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare în legătură cu decizia autorităților din țara noastră de a implementa un proiect pilot de vot prin corespondență pentru unele țări europene, care este planificat pentru anul curent, cu mai puțin de un an înainte de viitoarele alegeri din 20 octombrie.

În pofida încălcărilor repetate ale Constituției de către autoritățile moldovenești și a nerespectării recomandărilor dumneavoastră, sperăm în sprijinul și asistența dumneavoastră în prevenirea posibilelor consecințe negative pentru procesul democratic din țara noastră.

Comisia de la Veneția a declarat în mod clar că nu recomandă schimbări în procesul electoral din Moldova cu mai puțin de un an înainte de alegeri, însă autoritățile noastre nu țin cont de aceste recomandări.

Este deosebit de îngrijorătoare situația la care asistăm în Suedia și în alte țări în care se planifică introducerea votului prin corespondență. În timpul anchetei civile din Suedia, am văzut că procesul electoral nu este sub controlul nimănui și poate fi manipulat cu ușurință. Acest lucru prezintă riscuri grave pentru transparența și integritatea alegerilor și subminează încrederea cetățenilor în sistemul electoral.

Facem apel la Comisia de la Veneția, la Consiliul Europei și la partenerii noștri să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica introducerea votului prin corespondență pilot într-un termen atât de scurt înainte de alegeri. Este necesar să ne asigurăm că orice modificare a procesului electoral se realizează cu respectarea standardelor și recomandărilor internaționale, precum și ținând cont de opiniile societății civile și ale observatorilor internaționali.

Vă solicităm să trimiteți recomandări și cerințe adecvate autorităților moldovenești pentru a preveni eventualele nereguli și pentru a asigura integritatea și transparența viitoarelor alegeri.

Cu respect și sperând în sprijinul dumneavoastră,

Cetățeni ai Republicii Moldova

Transmis spre publicare de Tudor Șoilița

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.