Adoptarea pe 27 august a Independenței a înscris o nouă filă în istoria statului, declarație

Adoptarea pe 27 august 1991 a Declarației de Independență a Republicii Moldova a înscris o nouă filă în istoria statului și a determinat evoluția juridică și constituțională a dezvoltării lui și a societății în ansamblu. Acest act istoric urma să determine calitatea proceselor de dezvoltare a relațiilor sociale, economice și de drept. Declarația aparține președintelui Asociației obștești „Parlamentul 90”, Pintilie Pîrvan, și a fost făcută în cadrul unei ceremonii festive, organizate în plenul Parlamentului cu ocazia celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova, transmite IPN.

„Declarația de Independență garantează drepturile sociale, economice, culturale și libertățile politice tuturor cetățenilor, tuturor grupurilor naționale, etnice, lingvistice, religioase de pe teritoriul țării, în conformitate cu principiile și normele recunoscute pe plan internațional”, a notat Pintilie Pîrvan.

Cu mesaje, de la tribuna Parlamentului, au venit și reprezentanții fracțiunilor parlamentare. „Vreau ca la 30 de ani de independență, vreau ca tinerii noștri să rămână acasă, să investească în țara noastră. Vreau ca tinerii noștri să prețuiască munca, modestia, grija față de comunitate și mediu, respectul față de lege și lucrul în echipă. Pentru aceasta, avem nevoie de implicarea fiecărui cetățean, a fiecărei familii. Fac apel la toți oamenii care țin la țara noastră, să se implice. Doar cu ajutorul vostru, cu participarea fiecăruia dintre voi, putem transforma aspirațiile noastre în schimbări reale”, a declarat președintele Parlamentului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Igor Grosu.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vlad Batrîncea, a subliniat că este nevoie de un dialog deschis în societate. Potrivit lui, dacă se dorește edificarea unui stat prosper, trebuie reîntregit poporul și trebuie aduse cele mai bune practici de drept. „Adevărata independență este independența economică, agricultură, industrie și evident că nivelul de trai al cetățenilor, care și astăzi lasă de dorit. Adevărata tragedie a Republicii Moldova, indiferent de politic și de ce fel de guvern am avut, este exodul masiv al populației active”, a spus deputatul.

Deputatul din fracțiunea parlamentară a Partidului politic Șor, Petru Jardan, a spus că, după 30 de ani a venit timpul să fie depășite divergențele. „A venit timpul să ne unim eforturile în a construi, să ne putem bucura cu toții de o țară prosperă, democratică și liberă. Avem șansa de a pune bazele unei dezvoltări durabile pentru binele țării. Să folosim experiența și cunoștințele fiecăruia”, a mai spus parlamentarul.

În finalul festivității, imnul de stat al Republicii Moldova a fost interpretat de către Capela Corală Academică Doina – colectiv emerit, al cărui director-artistic și prim-dirijor este Ilona Stepan, artist al Poporului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.