Admiterea la studii în România va avea loc la Chişinău, Bălţi şi Cahul
Dosarele tinerilor moldoveni pentru studii în România vor putea fi depuse până la 31 iulie nu doar la Consulatul general al României de la Chişinău, dar şi la cele din Bălţi şi Cahul. Ambasadorul român, Marius Lazurcă, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă vineri, 16 iulie, că nu exclude că perioada de admitere va fi prelungită, în funcţie de fluxul de solicitări, transmite Info-Prim Neo.
Ambasadorul a informat că va exista o singură comisie de admitere, care va avea zile de lucru la toate cele trei consulate. Până în prezent, Guvernul României a declarat vacante 2150 de burse pentru tinerii din Republica Moldova, cu perspectiva dublării numărului acestora.
Marius Lazurcă a explicat că în condiţiile în care numărul burselor va fi dublat, România va acoperi aceste cheltuieli de şcolarizare dintr-un fond de rezervă, iar de la 1 ianuarie 2011 va încerca ca toate cele circa 5 mii de burse să fie prevăzute în bugetul de stat al României pentru anul viitor.
Metodologia programului de studii în România pentru anul universitar 2010-2011 poate fi găsită pe site-urile Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a Ministerului de Externe al României şi pe cel al Ambasadei României la Chişinău.
Potrivit unui protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România pentru anul 2010-2011 România va acorda pentru învăţământul preuniversitar 950 de locuri, inclusiv 70 de locuri pentru raioane de est ale Republicii Moldova. 50 de locuri cu bursă şi 150 de locuri fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă, sunt pentru tinerii moldoveni care au absolvit gimnaziul în România.
Pentru învăţământul universitar sunt acordate 1100 de locuri, iar pentru studii de masterat 50 de locuri. Pentru învăţământul postuniversitar – rezidenţiat şi pentru cei care sunt în ciclul III studii universitare doctorat se oferă câte 25 de locuri.