Admiterea 2016: mai puţine locuri în şcolile profesionale şi mai multe în colegii

Anul acesta, oferta în şcolile profesionale a scăzut cu aproape 1500 de locuri. La studii urmează a fi înmatriculaţi 9550 de elevi pentru cele 80 de meserii solicitate pe piaţa muncii. Totodată, planul de înmatriculare în colegii şi centre de excelenţă este în uşoară creştere, fiind prevăzută admiterea la studii a 9428 de persoane, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în învăţământul profesional au fost introduse cinci meserii noi, urmare a solicitărilor pieţei muncii. Este vorba despre meseriile de  instalator pentru instalaţii de încălzire, ventilaţie şi climatizare, electromontor de sisteme de pază şi semnalizare a incendiilor; tipograf print digital şi offset, electromontor la repararea şi montarea liniilor de cablu şi electronist telecomunicaţii.

Majoritatea doritorilor de a studia în şcoli profesionale o pot face în locurile cu finanţare de la buget – 94,4% şi pe bază de contract – 5,6%, în baza studiilor liceale şi gimnaziale.

Din cele peste 9 mii de locuri în colegii şi centre de excelenţă 46% sunt cu finanţare bugetară. Oferta educaţională în acest domeniu s-a extins şi cuprinde 89 de specialităţi, inclusiv 34 de specialităţi noi în domenii precum afaceri şi administrare, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, inginerie şi activităţi inginereşti.

Actele pentru admiterea în instituţiile de învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate vor putea fi depuse în a doua jumătate a lunii iulie. Data exactă urmează a fi stabilită săptămâna viitoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.