La al VII-lea congres al așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Tiraspol a fost votată o rezoluție în care se invocă presiuni, inclusiv economice și sociale, din partea autorităților Republicii Moldova. Administrația transnistreană se va adresa Federației Ruse cu rugămintea să protejeze regiunea, dar va sesiza și secretarul general ONU, Parlamentul European și alte instituții internaționale, transmite IPN.
Evenimentul a fost prezentat de către presa din regiune și de canalele administrației transnistrene ca fiind de o importanță deosebită. Participanții au ținut discursuri în care au pretins că Republica Moldova exercită presiuni asupra regiunii. „Asupra Transnistriei se fac presiuni socio-economice, fapt care contravine principiilor europene și abordărilor în ceea ce ține de apărarea drepturilor omului și regimul liberalizat de comerț”, se arată în rezoluția votată la final.
„Să se apeleze la Consiliul Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu rugămintea de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în condițiile unei presiuni intensificate din partea Moldovei. Peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de la Nistru și este mediator în procesul de negociere”, se menționează în rezoluție.
Totodată, va fi făcut un demers către secretarul general al Organizației Națiunilor Unite cu rugămintea să se țină cont de drepturile cetățenilor transnistreni, garantate de normele internaționale. Un alt demers urmează să fie făcut către participanții formatului de negocieri „5+2”. „Să se apeleze la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu un demers pentru a influența conducerea Moldovei pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri internaționale și pentru a asigura condițiile unei soluții civilizate a conflictului”, se mai spune în rezoluție.
„A accepta un apel către Parlamentul Uniunii Europene cu rugămintea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor”, se menționează în aceeași rezoluție.
Atunci când a fost anunțat evenimentul din stânga Nistrului, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a precizat că nu există temei ca situația din regiune să se deterioreze. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației.
Astăzi cu un comentariu a venit și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. „Am spus foarte clar că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației în regiunea transnistreană a țării noastre. Este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui așa-numit eveniment de la Tiraspol. E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare. Urmărim foarte atent și reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivul de pace și securitate. Iar ce se întâmplă la Tiraspol este eveniment propagandistic, o scamatorie care nu-și merită live-urile jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri”, a precizat Daniel Vodă.